egererdo nagyhalmaj1Véget ért a bőgési időszak. A szerelmi mámorban égő gímszarvasoktól hangos őszi erdő mára lecsendesült.

Az Egererdő Zrt. területén sikeres bikabőgési időszakot zártak, a gímszarvastrófea-szemlén a Nagyhalmaj tisztáson összesen kilencvennégy bika került terítékre.

A vad kitűnő érzékszervei ebben az időszakban megtompulnak, figyelmetlenebbé válik az állat. Ezen viselkedéséből ered, hogy vadászati szempontból ez a gímbikák fő elejtési szezonja, melyet a Vadászati Hatóság előírásai alapján teljesítünk – tudatta lapunkkal Nagy Károly. Az Egererdő Zrt. vadászati előadója ismertette azt is, a trófeák bemutatásának 2010 óta ad otthont a Kékes bércei alatt húzódó Nagyhalmaj tisztás. Az erdőgazdaság Mátrafüredi Erdészetének területén található rét pazar környezetet biztosít ennek a rangos októberi eseménynek.

– Az Egererdő Zrt. területén sikeres bikabőgési időszakot zártunk, összesen kilencvennégy bika került terítékre. A trófeákat a Vadászati Hatóság bírálja el, többek között az agancs tömege, állása, ágak száma, hossza, színe alapján. A bírálatok során a trófeák közül tizenhárom bronzérmet, négy pedig ezüstérmet kapott, aranyérmes bika ebben az évben nem esett. A legnagyobb tömegű nyolc és fél kilogrammot nyomott – tette hozzá.

Megtudtuk azt is, hogy a szemlén a kezdeti időszakban csak a helyi erdészet vadászterületén elejtett trófeákat állították ki, ám 2012 óta a cég minden vadászterülete bemutatja az agancsait. Elmondható, hogy a gím trófeák seregszemléjén évről-évre közel száz darab vadász ereklyét csodálhatnak meg az érdeklődők.

Az idén a Hubertusz szentmise és kitüntetések átadása is gazdagította a programot a megyei vadászkamara szervezésében. Közismert, hogy a tisztás öreg tölgyfája idén tavasszal megsemmisült. Ezért az elejtett nemes vad mellett az öreg fa emléke előtt is tisztelgett az érdeklődő közönség.

További képek itt!

Forrás: Heol
0
0
0
s2smodern
powered by social2s