zalaerdo szentpeterfoldeSzázhatvanhét szarvasbikát hoztak terítékre a Zalaerdő Zrt. vadászterületein az elmúlt hónap folyamán. Az elejtett vad trófeáiból – a hagyományokhoz híven – reprezentatív szemlét rendeztek a messze földön híres vadászháznál.

Ezernél is több látogatót vonzott a múlt heti szemle, amelynek során száztizenöt gímtrófeát állítottak ki a vadászház melletti tisztáson. A megye gímszarvasban gazdag, ezek a területek a génmegőrzés céljából különleges rendeltetésűek. A szarvasbőgés a szokásosnál korábban, már augusztus végén elkezdődött, ezért lehetett attól tartani, hogy amire a vadászvendégek megérkeznek, már túl lesznek a javán. A száraz időjárás következtében idén a vad a víz közeli élőhelyekre húzódott.

– Többen tartottak attól, az állomány egy része emiatt elvándorol, vagy a szokásosnál jóval kisebb lesz az agancsok súlya – mondta a köszöntőjében Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója. Jelezte azt is: a megye természeti adottságaiból fakadóan a bemutatott trófea-kollekció csodás összképet mutat. Ehhez hozzájárult még kollégáik szaktudása, áldozatkész munkája, amit az eredmények elérése érdekében végeztek.

– A szemlén huszonhárom aranyérmes, kétszáztíz nemzetközi pont feletti trófeát láthattunk. Ebből ötöt – a törvény szerint – országos bírálatra is el kellett vinni, mivel kétszázharminc pont felettiek voltak – említette meg Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője. – Negyvenhárom ezüst minősítést kapott, negyven pedig bronzot. Érem nélküli hatvanegy lett – összegezte.

Hozzátette, hogy javarészt német és osztrák vendégek ejtették el a gímbikákat. Az idei év legnagyobb agancstömegű szarvasbikáit a baki és a szenpéterföldei vadászterületeken hozták terítékre. Nagy ágszámú, páratlan harmincas és páratlan huszonnyolcas trófea is látható volt a szemlén. A sok ágszám előfordulása genetikai okokra vezethető vissza.

A szeptemberi szarvasnásznak immár vége. Ezt követően az állományszabályozás zajlik majd a megye vadászterületein. Eljő az előirányzott nagyvadlelövési tervek teljesítésének és a téli társas vaddisznóvadászatok szervezésének időszaka.

Forrás: Zaol
0
0
0
s2smodern
powered by social2s