Nyomtatás
Találatok: 746
sefag trofeaszemleÖtödik alkalommal került Nagysallérban megrendezésre a SEFAG Zrt. trófeaszemléje. A hagyományosnak mondható mustrán a szeptemberi időszakban terítékre került gím-, illetve – a késő októberi időpontra tekintettel – dámvadtrófeák kerültek bemutatásra.

Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető szakmai beszámolójában kihangsúlyozta, hogy a társaság gazdálkodására jellemző szakértelem és következetesség beérett, az idén terítékre hozott gímbikák bírálati kora, trófeatömege is ezt támasztja alá. A trófeaszemlén az elejtett 159 db gímbikából 124-nek került bemutatásra a trófeája. Közülük a legnagyobb trófeatömegű (12,75 kg) a Nyugat-Zselic területén került puskavégre. A legmagasabb bírálati pontot is ez a Nyugat-Zselic területen elejtett bika trófeája érte el a bírálaton 238,93 CIC ponttal. Összességében elmondható, hogy 74%-a az elejtett bikák trófeájának érmes minősítést kapott. A bemutatásra kerülő gímtrófeák mellett 58 dámbika trófeáját is szemügyre vehették a vendégek.

A szakember rámutatott arra, hogy nincs két egyforma év a vadgazdálkodásban. Azt, hogy mekkora tömegű trófeát rak fel egy-egy bika a tavaszi, nyári időszakban sok tényező befolyásolja az időjárástól a táplálékig. Erre a felelős szakembereknek nincs ráhatásuk. Az viszont szakmai felelősségük, hogy mikor hasznosítják a vadat. Azzal, hogy a társaság hagyta „beérni”, korosodni az ígéretes trófeájú bikákat, jelentős eredményt érte el a minőség tekintetében, amelynek köszönhetően emelkedik vadgazdálkodásának nimbusza. Fontos ez azért is, mert vadászkörökben éllovasnak számít a somogyi gímállomány, ezzel tartva a figyelem középpontjában az itt folyó gazdálkodást. A színvonalas gazdálkodás eredményeként pedig jelentős bevételi forrását képezi a SEFAG Zrt-nek.

Ne feledkezzünk meg azonban mindennek a közvetett hasznairól sem. A hazai erdők koronás királya nem csak a vadászszíveket dobogtatja meg. Természetjárók, fotográfusok, bakancsos turisták ezreit mozgatja meg az őszi erdő zsongása. A SEFAG Zrt. elsőként nyitotta meg vadászházainak kapuit a „hétköznapi” turisták előtt. Közel huszonöt éve halad következetesen a turisztikai infrastruktúrafejlesztés útján, amelyet jól példáz a trófeaszemle helyszíne is. A Lábodi Turisztikai tengely néven elhíresült objektumok a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, a Nagysallér Vadászház és Ökoturisztikai Centrum, a közvetlen közelében lévő vadászati gyűjtemény, vadaspark és a Petesmalmi Természetismereti Központ (Studinka ház) mind azt szolgálják, hogy a bakancsos turistáktól, a tanulni vágyókon át a vadászokig mindenki otthonra leljen a somogyi erdőkben. Magyarországon a turizmus egyre bővülő tendenciát mutat. Ennek legsokszínűbb attrakciója maga az erdő.

2021-ben hazánk rendezi – ötven év után – a Vadászati Világkiállítást. Magyarország arra törekszik, hogy mind szélesebb körben bemutatásra kerüljön mindaz a gazdagság, amely erdőből-vadból fakad kultúra, szakma, vagy akár a sport terén. A hetekig tartó programsorozatnak számos vidéki helyszíne is lesz, amelyhez a szakmai alapot az ilyen, vagy ehhez hasonló rendezvények szolgáltatják.

Forrás: Sefag Zrt.
0
0
0
s2smodern
powered by social2s