nyirerdo trofeaszemleNyolcadik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A pénteki bemutatón a Zöldház előtti tó körül elhelyezve láthatták az érdeklődők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait.

Az idei az évfordulók esztendeje Gúthon – fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. Ez a vadászterület éppen hatvan éve, 1957 óta van a NYÍRERDŐ Zrt., illetve jogelődjei kezelésében. Negyvenöt évvel ezelőtt kezdték el ide betelepíteni a dámot. Huszonöt éve érett be az itteni, szisztematikus szakmai munka, 1992-ben kapta meg ugyanis a vadászterület első alkalommal a C.I.C. (Nemzetközi Vadvédelmi Tanács) Edmond Blanc díját. Az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és természetvédelem összehangolását tisztelték meg vele a döntéshozók.

A terület húsz éve a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, a világ részére megőrzendő kincs. Éppen tizenöt esztendeje annak, hogy Karl Heinz Spitzer terítékre hozta azt a dámbikát, ami azóta is világrekord. Ezeken túl pedig harmincöt éve, 1982 óta teljesít itt szolgálatot Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Bízom abban, hogy jó néhány olyan nevezetes dátum kapcsolódik majd még Gúthhoz és az itteni vadgazdálkodáshoz, amiről majd az utánunk jövők fognak megemlékezni – jelentette ki Szalacsi Árpád.

Bartucz Péter arról beszélt, hogy mennyiségileg túlteljesítettek minden eddigi évet: a barcogás idején 144 lapátos dámbikát lőttek Gúthon. A lőtt vad mennyiségében és a vendégszámban is eljutottak arra a határra, amit már nem logikus fokozni. A bikák trófeájának átlagsúlya 3,95 kg. Negyvennyolc 4–4,5 kg közötti, tizenhárom 4,5–5 kg közötti, hét 5–5,5 kg közötti, kettő 5,5–6 kg közötti, és egy 6 kg fölötti agancsot viselő bika esett.

A legnagyobb terítékre került vad trófeája 6,27 kilós lett, és 233,40 IP pontot kapott. Az érmes arány 81 százalék: 76 gúthi trófea arany-, 21 ezüst-, 12 pedig bronzérmes minősítést kapott. Büszkék vagyunk az eredményre, és arra is, hogy nem „a padlást söpörtük le”, mert tudatosan meghagytunk hat-hét 5 kg környéki bikát, és ismeretlenül legalább ugyanennyit. Egyébként ambivalens év volt, hiszen gímek tekintetében soha ilyen gyenge esztendő nem volt Gúthon, nem lőttek tíz kiló feletti bikát, pedig már hozzászoktunk a 12 kg felettiekhez is – foglalta össze a Gúthi Erdészet igazgatója.

Forrás: Nyírerdő Zrt.
0
0
0
s2smodern
powered by social2s