paratlan paros1A gyöngyfog (grandli), mint módosult szemfogképlet a felső állcsontban egyes szarvasfajoknál, így például a gímszarvasnál teljesen megszokottnak tekinthető, a dámnál sohasem fordul elő, míg őzeknél csak rendkívül ritkán alakul ki.

Kivételes szerencse éri azt a vadászt, aki egy bak elejtését követően, a birtokbavétel során – amikor korbecslési szándékkal a fogkopást kezdi vizsgálni – rábukkan a hegyes kis fogacskára, mely nem olyan szép csiszolatú és gömbölyű felületű, mint a fővadnál, ám különlegessége okán igazi kuriózumnak minősül.

Egy hazai vendég az üzekedés kezdetén, Csongrád megyében hozta terítékre a felvételen látható, páros hatos, ám azon az élőhelyen kifejezetten gyenge képességűnek számító, vékonyszárú sípra beugró őzbakot, amelynek felső fogsorában örömmel fedezte fel az állcsontban csak baloldalt megtalálható kis gyöngyfogacskát.

A szakirodalom szerint egyébként 3-5 ezer bakból csak egyetlen egy visel grandlit, így az elejtő boldogsága tovább fokozódott, amikor észrevette azt. A kísérő hivatásos vadász elmondása szerint pályafutása során eleddig egyetlen alkalommal „futott bele” ehhez hasonló képződménybe…

paratlan paros

Forrás: Vadászlap
0
0
0
s2smodern
powered by social2s