gímbika vadászat ipoly erdő naszályBár már augusztus utolsó napjaiban elkezdték köszörülni a torkukat a bikák az Ipoly Erdő Zrt. Váci erdészetének Naszályi és Püspökszilágyi területein, a fő bőgés még csak ezután kezdődik. Nálunk, mint sok más északi területen a bőgés szeptember 15.-től a hónap végéig a legintenzívebb. Azonban az elmúlt napokban dacolva a hőséggel és szárazsággal a bikák kezdtek egyre jobban tűzbe jönni. Ezért is bíztattuk a régi kedves vendégeinket, hogy jöjjenek, mert most már nagy eséllyel eredhetnek az erdők királya nyomába. Meg is lett az igyekezet eredménye, hiszen ma reggel hat óra előtt néhány perccel terítékre került az idei első naszályi bika! De az elejtés körülményeiről had tegyem közzé a kísérő vadász beszámolóját:

szarvasbika vadászat ipoly erdő naszály

„2008. szeptember 12-én indultunk Kosdról, Dr.Méhes Sándor vadászvendéggel abban bízva, hogy Diana istenasszony a kegyeibe fogad az idei szarvasbika vadászaton is /az elmúlt évben bronzérmes bikát lőtt a vendég/. A kitisztított cserkészúton a villanyvezetéki lesre ültünk várva, hogy megszólaljanak a bikák. Orgonált szépen három bika, csakhogy a szomszédban. Szikrázóan csillagos volt az ég, három hullócsillagot is láttunk lefutni. Ilyenkor a hagyomány szerint kívánni kell valamit. Én természetesen egy bikát kívántam magunk elé. Távolból még hallatszott egy-két bika hangja, de nálunk nagy csönd van. Úgy határoztunk, hogy hat óráig várunk, aztán cserkelni fogunk. Teljes világosban egy ünő lépett ki a vadföldre. Súgom a vendégnek, hogy talán bika is van vele, készüljön a lövésre. Negyed óra után a reményt kezdtük feladni, amikor végre kilépett a bika. Sándor súgta, hogy szívesen meglőné. A bika - idegtépő pillanatokat okozva - sokáig farral állt. A lövést jól jelezte, kb. 50 méterre ott feküdt az erdő szélén a páratlan 12-es kb. 4,5 kg.-os bika.
Csodaszép reggel volt!


Üdv a Vadásznak!

Juhász János
ker.vez.erdész-vadász”

Reméljük, hogy minden kedves vendégünknek hasonlóan szép élményben lesz része, természetesen azokról is beszámolunk majd!

Kemény Ákos
műszaki vezető