Nyomtatás
Találatok: 5347
farkaságas trófea gímszarvas vadászatKülönleges, úgynevezett farkaságas trófeát viselő szarvasbikát lőtt egy osztrák vadász kedd este a hetési község szomszédságában. A gímvad már a múlt héten felkeltette a vadászok figyelmét.

Elégedettek az idei szezon eddigi alakulásával a lenti Szabadság Vadásztársaság tagjai, hiszen már a második komoly értéket képviselő szarvasbika került puskavégre. A kedd este a zalaszombatfai erdő mellett kilőtt vad trófeája nem is nagysága, hanem formája miatt keltette fel érdeklődésüket.

Az agancs egyik szárán ugyanis egy visszahajló ág - úgynevezett farkaság - alakult ki.

kapitális gímszarvas trófea

- Ritkán látni ilyen trófeát - mondta Rákos Csaba vadászmester. - Jómagam is csupán egyszer lőttem hasonló bikát, igaz, annak sokkal kisebb volt a farkasága. Ezt az agancsot 11 kilósra becsüljük.
Időközben egyre több vadász érkezik, s gratulálnak a bikát kilövő Josef Altenburgernek, aki lassan rádöbben, hogy milyen értékes trófea kerül a birtokába. Lentiben már visszatérő vendégvadásznak számít, most ünnepli az 50. születésnapját, s ennek kapcsán akart egy emlékezetes vadat ejteni. Úgy tűnik, ez sikerült neki, óvatos számítások alapján is legalább 14 ezer euró körüli értékűre tartják a különleges trófeát.

- A farkaság csak a nagyon jó vérvonalú szarvasbikákra jellemző - tudtuk meg közben Rákos Csabától. - A vadászhagyomány úgy tartja, hogy a gímek ezzel a visszahajló ággal védekeztek a rájuk támadó farkasok ellen. A ragadozók ugyanis hátulról ugrottak rá a szarvasra, s úgy próbálták átharapni a nyakukat. A bikák a fejüket hátracsapva, a farkaság segítségével söpörték le magukról őket.

A vadászmester hozzáteszi: a sajátságos trófeát viselő, s már öregnek számító bika először az elmúlt hét szombatján keltette fel figyelmüket, akkor is a Zalaszombatfa melletti erdő szélén látták meg. Kedden kifejezetten azzal a céllal mentek ki a hetési községbe, hogy újra felkutatják. Miután ez sikerült, az osztrák vadász egy lövéssel leterítette.

- Nehezen indult a szezon, a nagy meleg miatt rapszodikus volt a bőgés - folytatja Rákos Csaba. - Emellett sok a kukorica, ritkábban férünk hozzá a vadhoz. Eddig egy nagyobb bikát lőttek a területünkön, ez a második. Ha a folytatás is így alakul, biztosan sikerül teljesíteni az éves tervet.

Forrás: Zalai Hírlap