Nyomtatás
Találatok: 1129
ozbak partium2Július második hetében Major Tamás, Romániában, a Partiumban őzbakra indult vadászni, a Szatmár megyei, Berki-völgyi Vadásztársaság területére.

A vadászterület nagysága megközelítőleg 38 500 hektár, amelyet Balogh Sándor vezetésével, három vadászterület egyesüléséből alakítottak meg. A Szatmár, Zilah, Máramaros hármashatárnál elhelyezkedő terület főleg vegyes vadasnak számít. A területen nagyragadozók közül csak a szürke farkas figyelhető meg. A nagyvad fajok közül jelentős számban figyelhető meg a gímszarvas, ám a vaddisznó állománya azonban, az afrikai sertéspestis miatt, eltűnt.

Major Tamás több napra érkezett vendégségbe, akit jó barátja, Hamza Tamás kísért. A barátságuk több mint 20 éves, jól ismerik egymást és már a területen is otthonosan mozog. Major Tamás abnormális őzbakot szeretett volna elejteni. Az első kimenetelkor lövéshez sem jutottak, de egy több, mint 500 gramm feletti őzbakot azért sikerült megfigyelniük. A nagy meleg miatt a késő délutáni, esti cserkelések jóval nehezebbek. Az aszály nem csak az Alföldet sújtja, hanem ott is súlyos károkat szenvednek el a gzadák.

Másnap hajnalban jött meg a szerencséjük. Tasnád mellett, Magyarcsaholy határában, egy frissen kaszált réten, megláttak egy „szellembakot” amit eddig még senki soha nem látott a területen.

ozbak partium1Az őzbak, a kora hajnali órákban, nagyon éber volt, ezért az autót lerakták és elkezdődött a cserkelés. Körülbelül 300-400 méter távolságra közelítették meg. Takarásuk alig volt, ezért sokszor térden, vagy négykézláb próbálták csökkenteni a távolságot. Így igen lassan haladtak, mert a bak többször figyelte is őket. Ilyenkor meg-megálltak, vártak.

Igazi türelemjáték vette kezdetét – emlékezett vissza Major Tamás az Agro Jager Newsnak. A dombos, völgyes kaszálón nem lehetett másképp közelebb jutni a kívánt vadhoz s mivel barátján is látta, hogy lázba jött az idegen őzbak láttára, hát mindent megtett ő is, hogy sikerüljön lőtávolságra megközelíteni. A távolban egy fát pillantottak meg és úgy határoztak, hogy megpróbálják elérni. Amikor már körülbelül 120 méterre lehetettek, Hamza Tamás a szemével intett, ha úgy érzi, tegyen lövést a vadra, mert bizonyosan terítékre hozhatják.

A vadászláz az egekbe szökött. A hosszú cserkelés eddig eredményes volt és ott állt előttük a kívánt őzbak. Tudta, hogy most nem hibázhat. A lövésre az őzbak tűzben rogyott. A birtokbavételt követően mutatta meg igazán, milyen abnormális őzbakot sikerült is elejteniük.

A fiatal őzbak trófeasúlya körülbelül 300 gramm lehetetett. Külön öröm volt Major Tamásnak az is, hogy két éve ugyanezen a helyen ejtette el korábbi őzbakját – mesélte élményeit lapunknak Major Tamás.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely, Fotók: Major Tamás

Forrás: Agrojager