abnormalis ozbakGyőr-Moson-Sopron megyében, Páli határában, a Beledi Nimród Vadásztársaság területén őzbakra vadászott Katona Németh Renáta. A 12 éve vadászó „Dianát” férje kísérte a különleges, osztottszárú, abnormális őzbakra.

Egy vadászbarátjuk hívta fel a figyelmet a különleges őzbakra, amely egy két-három hektáros kukoricából váltott ki minden este a közeli tarlóra. Az őznász idején egyes bakok vakmerőkké válnak, de az érettebb, idősebb bakok ekkor is figyelnek, és rendkívül óvatosak maradnak. A „Páli bak” is rendkívül óvatosan viselkedett, mintha megérezte volna, hogy vadásznak rá – mesélte lapunknak Katona Németh Renáta.

Az őzbak mindig csak este 8 óra után váltott ki a kukoricásból, korábban egyszer sem mozdult ki a takarásból. Az első este, amikor megpillantották, éppen a lővilág végén, egy másik bakkal harcolt. Annyi idejük volt, hogy távcsővel szemügyre vegyék a megközelítőleg hat-hét éves daliát.

abnormalis ozbak2Ezután öt napon keresztül minden este keresték és várták a megfelelő pillanatot. Egy külterületi ingatlantulajdonost is megkérdeztek az őzbakról, aki készségesen elmondott mindent a szokásairól. Növelve az esélyeiket, hétköznap munka mellett, reggelente is kimentek. Ekkor sem jártak sikerrel. Vagy a fényviszonyok nem voltak megfelelőek vagy nem lehetett lövést tenni a vadra. Mivel a terület sok lehetőséget biztosított, mindig máshonnan váltott ki. A cserkelések során semmilyen esély nem volt terítékre hozni a kívánt egyedet. Katona Kornél, Renáta férje tudta, hogy előbb-utóbb szerencséjük lesz, mert a bak hibázik. Az ötödik nap már mindenki fáradtan várta a késő délutánt, de a lelkesedésük továbbra sem csökkent.

A vadászszerencséjük pénteken jött el, amikor a bak kilépett a kukoricásból. Minden optimális volt aznap késő délután: jók voltak a fényviszonyok, megfelelő helyen álltak, nem fújt a szél, és rejtve is tudtak maradni. Renáta, a 30-06-os fegyveréből lőbot segítségével rálövést tett a vadra. Miután elsült a fegyver, a bak 120-130 méter távolságban azonnal tűzben rogyott. A vadászláz egy pillanat alatt eltűnt, a birtokbavételt követően, óriási volt az öröm. Kornél elsőként gratulálhatott a feleségének, aki terítékre hozta „élete bakját” Páli határában.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely / Fotó: Katona Németh Renáta & Katona Kornél

Forrás: Agrojager