Nyomtatás
Találatok: 575
tusko bika1Alig pár napja indult a szarvasbőgés és a Tuskosi Vadász Egyesület területén már három szarvasbika terítéke felett szólt a vadászkürt.

A társaság Gamás, Somogybabod, Hács, Jazvina-puszta, Gárdonypuszta, Gyugy községek területén gazdálkodik. A Külső-Somogy, ismerten jóhírű vadászterületnek számít Magyarországon.

A területre igazán akkor került kiemelt figyelem, amikor a gamási bikaként elhíresült, 12,57 kilogrammos bika elesett. A világrekord bika 250,22 CIC ponttal feltette a gímszarvas-gazdálkodás térképére a területet. Ez a hírnév és ez a gímszarvasállomány azonban kötelességeket is hordoz, amelyért felelőséggel tartozunk – tájékoztatta az Agro Jagert Nógrádi Csaba, a társaság elnöke.

Az egyesület elnöke azonban hozzátette azt is, hogy a gímszarvas genetikai értéke mellett az állomány károkozását is számításba kell venni. A vadkár ugyanis, már 2021-ben, majd 2022-ben tapasztalt felvásárlási árak miatt olyan helyzetbe hozták a nemcsak az alföldi társaságokat, hanem a nagyvadas területeken gazdálkodó vadászatra jogosultakat is, hogy a szarvas állományt jelentős mértékben csökkenteni kellett. Ma, a Tuskósi Vadász Egyesület jelentős energiákat fordított a vadkár megelőzésére és mintegy 80 kilométer villanypásztort, továbbá 40 kilométer erdészeti kerítést is telepítettek.

Nagy Máté, a társaság fővadásza hozzátette, hogy a 8000 hektáros vadászterületen a kocsányos tölgy adja az erdők jelentős hányadát. A régi, óvott bőgőhelyek, a nagyszámú tarvad, szinte vonzza a bikákat. A tudatos, meghatározott gazdálkodásnál fontos, hogy nemcsak a megőrzés, hanem a területfejlesztése is vadgazdálkodó feladata, de a régi vadásziskola reguláit is betartják, mert például nem szólalhat meg a puska a vadkamrában, ahol nyugalomra, táplálékra és ivóvízre talál a vad. A gímszarvas nyugodtan borjazhat, de a vaddisznó is megtalálja téli vackában malacaival a nyugalmat.

tusko bika2

Az idei szarvasbőgés az átlagoshoz képest kicsit korábban kezdődött, de csak a hideg, a levegő lehűlése után, a ködök, a párák érkeztével vált intenzívebbé. Egyelőre a hajnali bőgések még erősebbek, de az esti koncertek egyre „hangosabbak” lesznek,

A vendégvadászok fele még mindig Németországból és Ausztriából érkezett, de most egy csoport Csehországból is ellátogatott hozzájuk, de onnan is inkább a német nemzetiségű vadászok.

A legjobb bőgőhelyek Gamáson, Somogybabodon és a Hácsi területen találhatók. Ezeken a placcokon érdekes, hogy természetes források is fakadnak, amit a szarvas előszeretettel látogat.

A nagyszámú rudlik, a vegyes korösszetételű bikák miatt látványosak a tuskósi esték és a hajnalok, így nemcsak a vadászoknak, hanem a kísérőknek is hatalmas élmény jelentenek a vadászatok – tette hozzá Nagy Máté fővadász.

A Tuskósi Vadász Egyesületnél azonban nemcsak erre, hanem a hagyományőrzésre is nagyhangsúlyt fektetnek. Most a társaság több tagja vadászkürtön is tanul, amellyel maguk és a vendégeik élményeit is szeretnék gazdagítani, de áldoznak arra is, hogy a társaságnak bevezetett vérebe, helyben lakó vérebvezetője is legyen.

A fővadász kiemelte, hogy szakmai szempontokat figyelembe véve is megalapozott döntést hoztak a kísérők. A legelső 2022-es bikát Vogel Mátyás vadászmester, valamint Blum László hivatásos vadászok kíséretében estek el, egy bikát pedig Nagy Máté fővadász kíséretében hoztak terítékre. Az érett gímbikák trófeái 9 és 10 kilogramm között várhatóak, de pontos adatokat, csak a lefőzés után tudnak adni – tájékoztatta az Agro Jager News szerkesztőségét Nógrádi Csaba, a Tuskósi Vadász Egyesület elnöke.

Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Tuskósi Vadász Egyesület és Nagy Máté fővadász

Forrás: Agrojager