borz arany1A ragadozóvadászatnak egyre többen hódolnak Magyarországon, hiszen felkészült vadászokat kíván meg a róka, a nyest, a sakál, a görény és a borz elejtése s mi több, ha mellénk szegődik a szerencse, érmes trófeával is megajándékozhat bennünket Diana.

A vadászat szépségét hozta vissza ezt nekünk – mondta az Agro Jager Newsnak Támár Zoltán, aki a Középtiszai Vadásztársaság tagja.

A Középtiszai Vadásztársaság Bánhalmán gazdálkodik. A mintegy 30 fős tagságot Bóta János elnök fogja össze. Közülük jónéhányan hódolnak a dúvadvadászatnak és a vadőr mellett rendszeresen járják a területet – erőteljesen apasztják a dúvadat. Akkor nap, mikor a borzot elejtette, a kettes körzetbe, a „10”-es állami szükségtározó mögé indult, ahol van egy régi kunhalom.

Apósom itt volt vadőr – folytatta és már az ő fiatalkorában is borzvár állt itt. Ő is úgy tanulta az idősektől. Úgy határoztam, hogy a CZ527-est viszem, amelyet 222REM lőszerrel szereltek. Dúvadazni ezt a kalibert szeretem, mert rendkívül gyors, hatékony és mind ezek mellett egy pontlövő kalibernek számít!

Ezt a kunhalmot a régi térképek is említik: Jaj halomként lehet megtalálni. A többi körzetben egyébként már voltak beírva vadászok és ennek okán se lehetett volna máshol vadászni. Persze ezt nem is bántam, csak amikor beiratkoztam, akkor láttam, hogy a többiek szintén valahol kint lehetnek. Pár hónapja csendes a kotorék környéke, de néhány napja újra láttunk mozgást. Több szintes borzvár ez, valószínűleg sokkal nagyobb, mint amint el tudunk képzelni – mesélte.

borz arany2

Korán érkezett és alig 80 méterre telepedett le. A fegyverét lőbotra támasztotta és várt. Csendes késő őszi délután volt, a szél sem mozdult és ahogy a halastó egyik elvezető csatornájára lefutó árok parti bokrai mellett figyelt, a távolban őzeket vett észre. Aztán húztak a vadlibák és egyszer csak motoszkálásra lett figyelmes. Az este hamar megérkezett és derült éjszakát ígért, amikor egy sávos borzpofa tűnt fel a látcsőben. Ahogy a csillagok mind inkább ragyogni kezdtek, úgy sötétedett be egyre jobban. Nem volt mire várni és még éppen lővilágon sikerült elejtenie Támár Zoltánnak a nagyurat, amelyet Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkatársai, aranyérmes minősítéssel jutalmaztak.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter
Fotó: Támár Zoltán

Forrás: Agrojager