cserkelt szarvasbikaA Vajdavára FTVK Szúnyogosnak emlegetett területrészén, 2023. január 21-én sikerült terítékre hozni, a fényképen látható bikát, Kovács Adrián Krisztiánnak. Feltehetően ezzel a rudlival találkozott előző nap is, de a szerencse akkor nem szegődött mellé, így másnap visszatért.

A vadászat reggelén, gondolt egyet magában és úgy határozott, hogy újra tesz egy próbát. Friss hóban cserkelt – az ártéren járt, a patak alig karnyújtásnyira szaladt el mellette. Csobogott, beszélt a víz a fák között és talán a patak hangjának is köszönhetem, hogy terítékre tudtam hozni a bikát – mesélte az Agro Jagernek az elejtő. Az én “hangos “ lépteimet ugyanis elnyomta – folytatta a fiatal vadász. Szinte méterre pontosan ott állt, ahol előző nap megiramodott a rudli, ha tévedek is, se lehetett több 50-60 méternél – emlékezett vissza Adrián.

A bika és a közte lévő távolságból sikerült el-ellopni és úgy 80-90 méter lehetett, a szarvasok és vadász között. A szarvasok a vadásztól nyugodtan szedegették a bükkmakkot, miközben nyugodtan, lassú mozdulatokkal, keresőtávcsövével keresztül bírálta a bikákat.

A fegyverét egy öreg fekete diófához támasztotta, ahogyan az öreg erdőkerülők is tették. Bár ügyesen becserkelte a bikát, az a támasztott lövés ellenére kissé belelépett, de jól jelzett és 60 méter után elfeküdt. Ott vette birtokba zsákmányát Adrián, ahonnan csak vadászbarátja segítségével tudták kihozni. Kiemelte, hogy számára a legnagyobb kihívást az jelenti, amikor szabadterületen sikerül becserkelni nemcsak egy, hanem több szarvast is, hogy onnan a zsákmányt együtt, baráti segítséggel tudják csak kihozni. A vadászat ilyen ősi formája vonzza igazán, talán ugyanúgy, ahogy a régiek is tették.

A bika korát négyévesre becsülték, a trófea pedig 3,05 kilogrammot nyomott.

Kovács Adrián Krisztián elbeszélése nyomán írta: Dr. Szilágyi Bay Péter

Fotó: Kovács Adrián Krisztián

Forrás: Agrojager