Nyomtatás
Találatok: 389
gerecse vaddisznok1Sok és igen kiváló vadászterületet találhatunk Magyarországon, de kétségtelen tény, hogy Dunaszentmiklós, ezen vadásztársaságok sorát, kifejezetten erősíti.

A Rákóczi Vadásztársaság a Gerecse-hegység északnyugati odalában gazdálkodik, ahonnan nem túlzás, de látni lehet a Bakonyt is. Annyira dombos, hogy aki itt vadászik, nyugodt lehet, hogy a golyó, ha át is üti a vadat hamar a szemközti oldalban elcsendesedik. Édes Csaba két jóbarátja, a társaság két vadőrének tanácsára, telepedett le az egyik magaslesre, hiszen a gazdák már vetnek és a soroló tengeri mágnesként vonzza a vaddisznót is.

Csaba a terület Naszályi részébe indult. Melegszik az idő és a mezőgazdászok tudják, ha virágzik a kökény, akkor már hét Celsius fok felett lesz a talajhőmérséklet és eljött a kukorica vetésének az ideje. Április második dekádjában vagyunk s ahhoz, hogy őszre legyen mit betakarítani – vetni kell.

A Naszályi részen a mezőgazdasági táblák nádasokkal taglaltak. Sok takarást, búvóhelyet, fészkelő helyet adnak számos madárfajnak és szívesen fekszik el ilyen helyt a vaddisznó is. A terményárak az elmúlt évben az egekbe szöktek. Köszönhető volt ez az aszálynak és a rendkívül magas inputáraknak. Egyszóval, a gazdáknak minden idők legdrágább vetése köszöntött be. A vetőmag ára, a bemunkálás költsége és a bizonytalan időjárás országszerte megrendítette az ágazatot. Ilyen gazdasági körülmények között pedig – az egyébként mennyiségben nem növekedett – vadkár ára, annál inkább képes megugrani.

Édes Csaba kedvenc kaliberével egy 8,5×63 Messner Magnummal indult, amelyhez egy Schnetz Kjg 14,9 grammos lőszert használ. Napok óta esett az eső. A kukoricát elvetették és számítottunk rá, hogy sorolni fog. Jó reményekkel indultam neki, mert ezek között az időjárási körülmények között, máskor is eredményes voltam – mesélte az Agro Jagernek Édes Csaba.

Mikor elhelyezkedtem, eszembe jutott Jakatics Tamás és Balogh Bálint, a két vadőrünk. A barátaim. Ritkán tévednek és úgy látták a nyomokat vizsgálva, hogy itt szerencsém lehet, de másrészt meg szükséges is, hogy kiüljek, mert itt nagyobb kárral is számolnunk kell. Nem titok, ha tudja is, mindenhova a vadőr nem érhet el. Ezt mi is tudjuk, ők is tudják, de önzetlenségük, hogy egy ilyen jó helyre ültettek, megkérdőjelezhetetlen. Hozzá kell tenni, ez már nem az első alkalom!

Ez a nádas nemcsak a vaddisznónak kedves, szoktunk itt szarvasra is vadászni. A magasles alatt egy ér is szeli ketté a területet, így a víz miatt nem kell aggódnunk, talál magának a vad és minden élő, nyáron is vizet. Csendesen érkezett az este, bár az esők, a lehűlés miatt nem volt éppen nyári meleg..

Esteledett és egyszer csak mozgásra lettem figyelmes. Még végig se tudtam gondolni, amikor három süldő váltott ki a vetésre. Persze felemeltem a puskám és nyugodtan célra tartottam. Bíztam magamban és bíztam a fegyveremben. A süldő jelezte a lövést, de elugrott. Készülődtem, hogy megkeresem, de ahogy letelt az az idő, amit ki kell várnunk, arra lettem figyelmes, hogy ismét két vaddisznó került elém. Onnan jöttek, ahonnan elugrottak. Megcéloztam a nagyobbikat és azt hittem, hogy nem hiszek a szememnek, mert elugrott. A lövést nem jelezte, de úgy éreztem, hogy eltaláltam. Ekkora lövedéket nem igen képes elvinni egyetlen egy vad sem és az ott maradt harmadik süldőt is meglőttem.

gerecse vaddisznok

Öreg este lett, mikor hívtam a barátaimat és megbeszéltük, hogy hajnalban kutyákkal állunk rá a csapákra. Az óvatosság a vaddisznó esetében mindig indokolt, de Csaba megérzése, hogy a fegyvere pontos, beigazolódott, mert szinte egy helyen lelték meg a három süldőt.

A vaddisznó jelenléte ebben a körzetben jelentős volt és úgy beszéltük meg, hogy újra felülhetek erre a lesre. Nem részletezem, mert számomra is hihetetlen, – meséli az Agro Jagernek Édes Csaba, hogy ugyanezen a lesen elejtette a negyedik vaddisznóját is. Az élmény különleges hangulatát csak fokozta, hogy a lesre magával vitte Bercit is, hűséges társát, a drótszőrű magyar vizslát – tájékoztatta lapunkat a szerencsés elejtő, Édes Csaba.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Jakatics Tamás és Balogh Bálint hivatásos vadászok, Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság
Forrás: Agrojager