Nyomtatás
Találatok: 288
ideny bikaja 1A 2023-as idény bikája a Kelet-Zselicben (Vörösalma) került terítékre Éreth János kollégánk kíséretében. A 230 CIC pontot meghaladó trófeáját október 10-én bírálta az Országos Trófeabíráló Testület (OTT).

Dr. Bleier Norbert, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza, a testület tagja értékelte a látottakat:

„Az OTT bírálata szerint koros, 12 évesre becsült gímbika, igazán szemrevaló trófeájáról van szó. Érdekessége, hogy rendkívül szűk állású, hosszú koronaágakkal és viszonylag hosszú, nem túl vastag szárakkal.

Mindig izgalmas olyan trófeát látni és bírálni, amelyről a területet kezelőnek több évre vonatkozó ismeretei vannak. Jelen esetben a bika 3 egymást követő évének hullott agancsai is kézbe foghatók, így gyakorlatilag 4 évjáratra volt rálátása a területen dolgozó hivatásos vadász kollégának. 4 éven keresztül figyelemmel kísérték, értékelték a látottakat és a megfelelő türelemmel kezelték a helyzetet.

ideny bikaja 2

A trófeát látva úgy vélem, hogy ez a kiváló példány ebben az idényben lehetett a csúcson.”
Aki figyelemmel kíséri a SEFAG Zrt. vadgazdálkodását, láthatja, hogy az erdőgazdaság hosszú évek óta nagyon következetes szakmai munkát folytat, amelynek az egyik sarkalatos pontja az arra érdemes szarvasbikák „korosbítása”.

Ez természetesen nem minden nehézségtől mentes, hiszen a gímszarvas nem feltétlenül tartja tiszteletben a vadászterületek határvonalait.

„Jól látszik a tudatos vadgazdálkodás, amelynek egyik bizonysága az is, hogy felismerik az ígéretes bikákat, éveken át figyelemmel kísérik azokat, lehetőség szerint begyűjtik a hullott agancsaikat is. Ez egy nagyon magas szintű szakmai munka, ami példaértékű a szarvasgazdálkodás terén.”

Forrás: SEFAG Hunting Magazine