zalaerdő trófeakiállítás tröfeabemutatóSzentpéterfölde - Átlag alatti volt a vadászati szezon az idén így a Zalaerdő Zrt. által rendezett trófeakiállításon Feiszt Ottó a társaság vezérigazgatója.
A panaszra a darabszám és az átlagsúly adott okot, mindkettő alatta maradt a korábbi évek átlagának. A 165 elejtett bika közül 22 érdemelt arany-, 35 ezüst-, s 48 bronzérmet, az átlagsúly pedig 6 kiló 87 dekát tett ki. Az okok között a nagy melegre való hivatkozás éppúgy elhangzott, mint a vendégvadászok korábbi évekhez képest hullámzó jelenléte.

Hogy mégis legyen ok a derűre, a Zalaerdő Zrt. területén lőtt szarvasok trófeái mellé kiállították a nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság területén ejtett szarvas 16 kiló 30 dekás trófeáját - tömegét tekintve ez számít az idei listavezetőnek Zalában , illetve egyéb érdekességeket is bemutattak. A bírálat során a legmagasabb pontszám viszont nem ezeknek az agancsoknak jutott, hanem a lapunkban korábban már bemutatott trófeának.

A Lenti közelében egy külföldi vendégvadász által elejtett gímszarvas különleges ágazatú agancsát 267,03 ponttal jutalmazták ez egyben azt is jelenti, hogy a zalai ranglista élére került, de a világranglistán is a 6-7. helyre esélyes.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett trófeakiállítás kapcsán Feiszt Ottó, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója az általános értékelés mellett felhívta a figyelmet a vadászati ágazatot egyre inkább fenyegető veszélyekre is. Kiemelte, hogy egyre gyakrabban találkozni trófeahamisítókkal a mesterséges körülmények között szaporított vadak miatt az ország jó híre kerül veszélybe, illetve egyre inkább teret nyer az orvvadászat is, ami a vadgazdálkodás létét fenyegeti.

A Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója szerint sem a jogszabályi háttér, sem a rendfenntartó erők hozzáállása nem segíti elő ezez problémák leküzdését.

Forrás: Zalai Hírlap, ZH fotó: Gyuricza Ferenc