Nyomtatás
Találatok: 3485
ezüst érmes vadkanA Rábapatonai vadásztársaság területén alig több, mint 1 hónapon belül kettő hatalmas vadkan esett Rábapatona határában!
Az első vaddisznó kan, 06.09-én a pinkeréti erdőből váltott ki a búzatáblára este 10 órakor, egy jól irányzott lövéssel, azonnal helyben maradt. Az elejtés szemtanúja volt Bán Ferenc Képviselő társam, aki gyakran elkísér vadászatokra. A vaddisznó korát 5-6 évesre becsültük. Súlya:zsigerelve 96 kg.

vaddisznó agyarezüst érmes vadkan
 
A nemzetközi trófea bíráló bizottság ezüst éremmel jutalmazta, CIC Pontszám 115.15

Elejtő: Bári Zoltán sportvadász



A második vaddisznó kan 07.13-án esett , a Nagyerdőből váltott ki a „peniakácos mellett” szintén búzatáblára, a lestől alig 30 méterre. A szerencsés elejtő Vigh József sportvadász, akit elkísért fia, Jocó.

A nemcsak patonai, de megyei viszonylatban is rendkívül nagy súlyú disznó zsigerelt súlya 184kg volt.

arany érmes agyararany érmes vaddisznó

 
A nemzetközi trófea bíráló bizottság arany éremmel jutalmazta. CIC Pontszám: 120

Elejtő: Vigh József sportvadász



Érdekességképpen néhány gondolat!


Az általam elejtett „pinkeréti remete” vaddisznót már 3 éve figyeltem, mozgásterülete a pinkeréti erdő és a fülöperdő, sóstó körzetében volt, az elmúlt év decemberében,egy lövés által kisebb sebesülést szenvedett a jobb hátsó lábára, amit az elejtéskor is felfedeztünk.

A Vig József által elejtett, hatalmas vadkan a Patonai nagyerdő –Téglavető körzetben mozgott .Természetesen az ilyen nagy disznóknak esős időben jól látható nyomaik maradnak hátra az éjjeli portyázás után , mivel rendkívül óvatosak , gyakran változtatják megszokott váltóikat, kitartás és szerencse kell hozzá, hogy valaha is terítékre kerüljenek.

A vaddisznó trófeája az agyar, a bírálatnál legfontosabb szempont: Nagyagyar (jobb-bal), Nagyagyar szélessége (jobb-bal), Kisagyar körmérete (jobb-bal) + szépségpontok – levonás.

A lakosság figyelmét szeretném azért felhívni , hogy megváltozott a vaddisznó élőhelye, a nagy erdőkből lehúzódtak a kisebb erdős és mezőgazdasági területekre, ahol éjszaka élelem után kutatva kóborolnak. Becsült állományuk közvetlen Rábapatona község körzetében kb. 60 db.

Nappal az erdős sűrű bokros területeken pihennek . Általában elmondható, hogy az embertől félnek, hangra, vagy idegen szagra gyorsan elillannak. Azért nem árt az óvatosság, mivel

az erdő sűrűjében, ha váratlanul megzavarják őket, főleg az ilyen öreg kanok , hamar támadásba lendülhetnek. Nem kevésbé veszélyes a malacokat vezető kocával a találkozás, főleg ha az általunk szabadon sétáltatott kutya megtámadja a malacokat, a kölykeit védő koca, vagy éppen vadkan elől legjobb ha a kutya és a gazdája ez első fára menekül!

Megköszönve figyelmüket!

Bári Zoltán sk

Forrás: Rábapatona