Nyomtatás
Találatok: 2007
trófea-mustra a gyulaj zrt-nélA Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., négy nagyvadas vadászterületen folytat vadgazdálkodási tevékenységet.
Közülük három életében igen fontos szerepet tölt be a szeptemberi szarvasbőgés, ami igazi ünnep minden nagyvad-vadász számára. Ezt az ünnepi időszakot megkoronázandó, október elsején az óbíródi vadászház előtti füves területen bemutattuk a szűk szakmai körnek és meghívott vendégeinknek a szezonban, vadászvendégeink által elejtett 70 gímbika legjavát, a legsúlyosabb, legmagasabb pontszámot elérő, vagy éppen a leg-érdekesebbnek ítélt 35 trófeát. Nem volt könnyű kiválogatni a „javát”, mert nem csak a rendhagyó mustra, de maga a bőgési szezon is különlegesre sikeredett.

A rendezvényt a vadászkürtök hangja a „köszöntővel” nyitotta meg, majd ezt követően Gőbölös Péter vezérigazgató szólt a szakma szép számban megjelent képviselőjéhez, meghívott vendégekhez. Rövid üdvözlőjében megköszönte a hivatásos személyzetnek az általuk végzett magas színvonalú munkát és odaadást, ami lehetővé tette, hogy ilyen látványosságnak lehessünk tanúi. Ugyanakkor kiemelte, hogy a jól végzett munka után még koránt sem lehet hátradőlni, hiszen előttünk áll még egy dámbarcogás és a téli hajtás-szezon, illetve a tarvad-vadászatok, így tennivaló akad majd bőven a vadászidény hátralévő hónapjaiban. Végül vadászkürtjéről felcsendült a „vadászat vége-hallali” szignál és a vendégek „birtokba vették” a kiállított agancsokat. Innen-onnan elismerő szavak, csendes, vagy akár harsány szakmai viták hallatszottak, de előkerültek a vendégkísérés közben megesett, mosolyt fakasztó történetek is szép számmal. Volt, aki büszkélkedett a kíséretében elejtett bika trófeája mellett és volt, akiben egészséges irigység ébredt, hiszen volt is mire büszkének lenni. Nem mindennapi eredménnyel hagytuk hátunk mögött a szeptemberi hónapot.

Mit jelent ez röviden a számok nyelvén: szeptember végéig 70 gímbika került terítékre, amiből Gyulajon 3, Németkéren 10, Pincehelyen 25 és Hőgyészen 32 esett. Kiemelkedő az utóbbi trófeák 8,45 kg-os átlagos tömege is. 10 kg-ot meghaladó trófeájú bika 9 került terítékre, a legnagyobb agancs tömege 13,46 kg volt.
Mikor mindenki kigyönyörködte magát a pazar látványban, a vendégek figyelő szeme előtt újra, nem hivatalos bírálatra került a legnagyobb trófea. Itt a nem szakavatottak kaphattak ízelítőt a bírálat apró fogásaiból, menetéből. Dicséri a megyei vadászati hatóság szakértelmét, hogy a most kapott eredmény és a hivatalos pontszám közötti különbség elenyésző volt, jelezve ezzel a bírálati képlet kiforrottságát és a kellő objektivitást a bírálatok során.
Eztán egy jó hangulatú közös ebéd adott alkalmat a további eszmecserékhez, szakmai beszélgetésekhez és vidám anekdotázáshoz.
Minden vadgazdának hasonló eredményt kívánunk!

Forrás: ForestPress