Nyomtatás
Találatok: 1601
egererdő trófeaszemleA szarvasbőgés után megtartotta első trófeaszemléjét az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete: az éppen magunk mögött hagyott idény a terület ez idáig legkiválóbb trófeáit teremte: a bőgésben lőtt húsz bika közül ugyanis 11 bizonyult érmesnek, ami 55 százalékos arányt jelent – ez mátrai élőhelyen egyedülálló eredmény.

– Ez az érmes arány vissza fog esni 37 százalékra. Összesen ugyanis 30 bika elejtésére van lehetőségünk az idény végéig, de tervezzük, hogy néhány példány kilövésére még kérünk hatósági engedélyt. Ezek már jóval gyengébbek lesznek, mint amelyek a bőgésben kerültek terítékre – mondta el Dudás Béla, a mátrafüredi erdészet vezetője a ForestPress kérdésére. – A  szemlét hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg. A trófeák átlagsúlya 6,07 kilogramm, ezen belül az érmeseké 7,01 kiló. Egy agancspár arany, egy ezüst, kilenc pedig bronzérmes lett. Sajnos azonban az aranyérmes bika trófeája megsérült... Jó lövést kapott, de a halálvágta egy fatörzsön ért véget. A koponya összetört, a szemlén is két darabban láthatták az érdeklődők. Elejtője, egy magyar vadászvendég, műkoponyával veheti majd át a trófeát. A súlya egyébként 8,51 kilogramm.

– Minek köszönhető az idei idény sikere?
– Cégünk 1997-ben vette át a 11 ezer hektáros vadászterületet és ennyi idő kellett, hogy a bikaborjak kellőképpen megöregedjenek! Az eredmények szépen javultak az utóbbi időszakban, két éve még csak három bronzérmes került terítékre, ami akkor 13 százalékos arány volt. Tavaly ez már 26 százalékra emelkedett, négy ezüst- és két bronzérmes trófeával.
Egyébként az idény végéig terveink között szerepel a tarvad állományának szakszerű csökkentése, az erdőfelújítások védelme miatt.

Az Egererdő Zrt. nagy részt Heves megye területére eső vadászterületein 5,5 kilogramm a gímszarvas trófeák átlagsúlya. Az élőhely a Mátrában gyenge vagy közepes, az erősebb bikák itt is a mezőgazdasági területek közelében kerülnek terítékre, ahol több és jobb minőségű a táplálék: így képesek nagyobb trófea felrakására. A-F.

Forrás: ForestPress