Nyomtatás
Találatok: 2095
villanypásztor zsinór tekeredett a bika agancsáraA Balaton- felvidéken gazdálkodó Újkúti Vadásztársaság területén november 29-én, magányos, furcsa viselkedésű bikát figyelt meg Pauer Lajos hivatásos vadász és Szegedi László a vadásztársaság tagja.
A hatalmas agancsú bika az Asztag-helyi erdőből váltott ki a vetésre. Lassan, óvatlanul mozgott és a fejét is mereven tartotta. A kereső távcsőben jól látszott, hogy az állat fejére és az agancsára nagy mennyiségű zsinórszerű idegen anyag tekeredett. A két vadász úgy döntött, megpróbálják elejteni. A bika addigra már belépett egy telepített gyümölcsösbe és ott a fák hajtásait csipegette.
A 85 méterről leadott lövés után, a találat helyétől nem messze megtalálták a kimúlt bikát. Nagy, 10 kilogramm körüli agancsára több mint 100 méter villanypásztor zsinórt tekert fel még az agancstisztítás előtt. A nyakára tekeredett vezeték a tarkójába is mélyen bevágott. Letisztítani is csak részlegesen tudott, az agancs jó része háncsba száradt.

A bika zsigerelt testsúlya 120 kilogramm volt. A koponya kifőzése és a rengeteg vezeték levágása után 10,3 kg-ot nyomott a mérlegen. A páratlan 18-as trófea a bírálaton 206,61 pontot kapott, korát 10 évesre becsülték.
A történet érdekessége még, hogy a bikát július utolsó hetében őzbakvadászat közben már látták a területen, le is fényképezték. A kinagyított képen jól látszik, hogy már nyáron is viselte a furcsa „kiegészítőt”az agancsán.

Forrás: OMVK