Nyomtatás
Találatok: 3614
parókás őzbak„Múzeumi” őzbak a Sióvölgye vadásztársaság területéről. A vadász 170 méterről terítette le a vadat.

Parókás őzbakot lőtt egy vendégvadász a Sióvölgye Földtulajdonosi Vadászegyesület területén. – „Múzeumba való”, különleges példány – állapította meg Kersák György vadászmester. – Ilyen egyedi agancs általában ivarszervi problémák esetén alakul ki; ezt fajtatársaival ellentétben nem hullatja el és nem fejleszt újat.

parókás őzbakot lőttA vadászati idény első napján kizárólag azzal a céllal kerekedtek fel a vadászok, hogy a ritkaság számba menő őzbakot puskavégre kapják. Tudták, hogy milyen különleges példánnyal van dolguk. Sok hajnaluk és estéjük ment rá, még filmezték is hogy megismerjék tartózkodási helyét, táplálkozási szokásait. Mivel az őz jól tartja a helyét, sejtették, merre kell keresniük. Kis cserkelés után meg is jelent három másik őz kíséretében. A vendégvadász, Somogyi József 170 méterről eredményes lövést adott le rá. A bak elejtése után tapasztalták: heréi elcsökevényesedtek, a többi szerve egészséges. Zsigerelt súlya 19 kiló volt.

A parókás őzbak fejét preparálják, ezután viszik bírálatra. Sejthető, hogy nemcsak a Sióvölgye vadászegyesület, hanem Somogy megye vadászati feljegyzéseiben is fő helyre kerül.

Forrás: Sonline