Nyomtatás
Találatok: 1738
trófeaszemle Bemutatták az idei év legnagyobb agancsát. A hagyományoknak megfelelően tízedik alkalommal mutatta be a Zalaerdő Zrt. az idei szezonban terítékre került a gímszarvas trófeákat a szentpéterföldei Könyökös réten.
A műemlék jellegű vadászház előtti tó partján az októberi erdő hangulatát idéző kissé zimankós időben gyülekezett az ezernél is több látogató.

A nagyszámú külföldi mellett látni lehetett a díszes egyenruhát viselő Nyugat-magyarországi Egyetem diákjait is. Érkeztek az ország távoli vidékeiről, Budapestről is. Az erdei kisvasúttal is számos látogató jött. A vadászkürtösök bevezető dallamai után Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a megjelenteket, külön köszöntve a határon túlról érkezetteket. Bevezetőjében elmondta, hogy a Zalaerdő tíz évvel ezelőtt indította útjára a trófeabemutatók sorozatát, ezzel hagyományt teremtve s példája nyomán országosan is elterjedtek a trófeaszemlék. A társ erdőgazdaságok és vadásztársaságok átvették a szép szokást és hasonló bemutatókat szerveznek országszerte. Az elsőségre büszkék lehetnek a Zalaerdő dolgozói.

Egy ilyen jeles esemény bemutatja egy-egy vadászterület, térség vadgazdálkodásának eredményeit, az ott élő vadállomány minőségét. A kiállítás egyik célkitűzése a szakmai színvonal és a vadászetika szintjének emelése. Fontos feladat a vadászkapcsolatok elmélyítése és talán a legfontosabb, hogy javítja a vadászat társadalmi megítélését a vadgazdálkodás elfogadását.
Végül Rosta Gyula elismerően szólt azokról a dolgozókról, akik létrehozták a trófeakiállítást. Szép szakmai délutánt kívánt mindenkinek remélve a vadászbarátságok elmélyítését.
A 2011-es vadászszezon eredményeit, fontosabb adatait Páll Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője ismertette.

A Zalaerdő területén szeptemberben 173 szarvasbika trófeája került a bírálók elé, az elhullást nem számítva. Az aranyérmes trófeák száma 26 – ezeket a belső körben helyezték el - ezüst minősítést 40 darab, bronzot pedig 52 kapott. 55 érem nélküli lett. Az átlagos agancssúly 7,09 kilogramm volt, az érmes átlagsúly évek óta stabil, - 8,30-8,40 körüli - ugyanez az érték az idén 8,26 kilogramm. Általánosságban elmondható, hogy a korábbi éveknek megfelelő színvonalú terítéket értek el, a minőség nem romlott. Az igaz, hogy a tavalyi 3 darab 14 kilogramm felettit nem sikerült felülmúlni, de nem is volt ez cél, fejezte be értékelését Páll Tamás.

A kiállítás szenzációja volt a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság területén, Szécsisziget mellett az osztrák Paul Rachbauer által ejtette el kapitális agancs. A 15,04 kilogramm súlyú trófea, 261,41 CIC pontot kapott a felülbírálati eljáráson. Ez az idei év legnagyobb zalai és országos gímszarvas agancsa.

Még október 31-ig lehet bikákra vadászni, de kiemelkedő minőségűt már nem várnak. A gímszarvas vadászati szezon legintenzívebb időszaka lezárult. Az idei szezon, későn indult a tikkasztó késő nyári meleg miatt. Amikor már hűvösre fordult az idő, lerövidültek a napok s ez viszont egybeesett az intenzív betakarítással. A látogatók nagy száma is jelzi, hogy a Zalaerdő jó úton jár. Lehetővé tette szakembereknek és a természetbarát lakosságnak, hogy láthatták a vadászat, vadgazdálkodás eredményét.  A rendezvény néhány óra erejéig igazi kikapcsolódást nyújtott a friss levegőjű, erdei tisztáson.