Nyomtatás
Találatok: 2694
őzbak karcagTrófea tömegében és esztétikai értékben is különleges, területi rekord őzbakot hozott terítékre Theo Grabowszki német vadászvendég, a NEFAG Zrt. Karcag – Apavárai vadászterületén, 2012. augusztus 10-én a kora esti órákban.
A vadászat során a kísérői feladatokat Tömöry Zoltán a terület hívatásos vadász látta el.


Délután fél öt körül érkezett vendégünk a Karcag-Apavárai vadászház parkolójába. Ígéretünk és reményeink szerint a cél, egy ismert, ötszáz gramm feletti rendellenes trófeát viselő őzbak elejtése. A vadászatokat alapesetben is végigkövető fohászkodást jelen esetben fokozta, hogy a kiszemelt bakot, a végtelennek tűnő napraforgó táblák halmazából kellett „kipecázni”.

aranyérmes őzbak karcagJó széllel, csendben és felfokozott izgalomban, sikerült elérni az egyik napraforgó parcella keléshiányos foltjának szélében, a korábban kialakított takarást. Remélve, hogy az üzekedés még tart a területen, este hat óra magasságában szólat meg a síp „vágyakozó” hangja. A türelmes kivárás eredménytelen maradt, majd jó néhány perc elteltével, újra felhangzott a vágyakozás rejtélyes strófája. Rövid neszezés, némi csörtetés, majd ziháló bak jelenik meg a jó takarásban levő vendég előtt 60-70 m távolságban. Ideális és kényelmes lőtávolságban van a – kiszemelt - más egyeddel nem összekeverhető bak. Gyors kontroll a keresőtávcsővel és a kísérő vadász részéről szinte rögtön elhangzik „Ő az tessék lőni Grabowszki úr”. A tapasztalt és felkészült vadász által útjára indított lövedék hangja duplán csattant a levegőben és az áhított bak tűzbe rogyott.

A néma pillanatok, valamint a tradicionális tiszteletadás után, a csodálkozás percei következtek. A trófea páratlan tizenkettes, sötét színű, sűrűn gyöngyözött, korát tekintve hét éves, amely a tömegének vonatkozásában, az első pillanatokban megbecsülhetetlennek tűnt. Az ilyenkor szokásos vélekedések elmaradtak, vagy csak félszegen és fenntartásokkal hangoztak el.
 Az elejtett bak - a természet különleges produktumai közé sorolható - egyedi formát öltött, páratlan tizenkettes 587 grammos agancsa, unikális emlékkel ajándékozta meg elejtőjét.

Ezúton is tisztelettel gratulálunk az elejtőnek, és elismerésünk a kísérő hívatásos vadászunknak. Magyar István vadgazdálkodási vezető

Forrás: ForestPress