Nyomtatás
Találatok: 2612
gímbika jávor lapáttalA megyeszékhelyi Nimród Vadásztársaságtól kaptuk a mellékelt fotót, melyen balról a szerencsés francia vadász, Jean Pierre Robinot látható, miután a göcseji Jáni-vöigyben egy rendkívüli, jávorlapát-méretű agancsot viselő gím bikát vitt a terítékre.

A trófea súlya 8,48 kilogramm. A vendéget Paál Tibor, a Nimród Vadásztársaság elnöke kísérte a vadászaton.

gímszarvas bika különleges agancs

A meglepetés bika (Vadászlaponline)
2012. 09. 18. - Jean LucRobinot francia vadász a Pannonvad Kft. szervezésében ritka szerencsével vadászott szarvasbikára a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság területén.

„Szeptember 10-én reggel, a Zala megyei Göcsej Jáni völgyében jó bőgés volt. Reggel negyed 8-kor a vendégemmel már a harmadik bikát próbáltam bőgve becserkelni. Bőgőkürtömre rövid válasszal tudomásunkra hozta, hogy ő is itt van. Jó széllel az égererdő hátterében észrevétlenül becsúsztunk annak a 4 hektáros tarvágásnak az aljába, ahová a bika három tarvadjával – mintegy 250 méterről – egyenesen felénk tartott. A látvány lenyűgözött bennünket. Először azt gondoltam, valami növényzetet „vett fel” az agancsára, ami ilyenkor a bikáknál nem ritka, mert így a vetélytársaiknál erősebbnek látszanak. Hamar kiderült, hogy nem erről van szó. A bal száron közel jávorlapát méretű agancs koronáját, amely a feje elé hajolt, csak akkor ismertem fel, miután oldalra fordította csodás fejdíszét. Az agancs tömegét nehéz volt megítélni, vendégemnek 9 kilóban határoztam meg. Ő, miután megértettem vele, hogy rendkívüli agancsú bikáról van szó, lövéshez felkészülve lőbotom és egy fatörzs támasztékában – 60 méterig bevárva – elsütötte puskáját. A lövést a bika jól jelezve kivált a rudliból, majd 80 méternyi vágta után, látókörünkből kikerülve, nagy ágreccsenéssel adta tudtunkra, hogy elesett. A terítéknél egymást átölelve örültünk a birtokba vett csodálatos bikának. Előtte soha senki nem látta, vagy legalábbis nem beszélt róla. A korona állása miatt kényszerült talán rejtettebb életmódot élni.” - mesélte Paál Tibor elnök, aki a szerencsés vadászt kísérte.

A megyei bíráló bizottság 180,89 IP pontra értékelte a 8,48 kg súlyú agancsot. A szarvasbika becsült korát 8 évben állapították meg.

Forrás: Zalai Hírlap