Nyomtatás
Találatok: 2139
vaddisznóNem mindennapi vadásztörténetet osztott meg lapunkkal az a tiszasülyi vadász, aki rekordgyanús, 270 kilós vadkant ejtett el vasárnap este társával.

– Vasárnap este követtük el a „disznóságot” – kezdett a nem mindennapi vadászélmény mesélésébe a hatvanhat éves Varga Károly, miközben tiszasülyi otthonának nyári konyhájába invitált. – Évtizedes barátommal, egy szolnoki orvossal vettük be magunkat az erdőbe, és vártuk, hogy ismét felbukkanjon a barátunk. Mondhatni, hogy ismertük már egymást a disznóval, hiszen hetek óta figyeltem a nyomait. Csakhogy szinte mindig tudta ő is, hogy figyeljük. Többször vittem neki korábban az általam gyűjtött barackmagból is – mutatott az udvaron álló teli hordóra a környékbeliek által csak Bermuda-háromszögnek hívott területet (a Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva által bezárt Tisza menti részt nevezik így) saját tenyerénél is jobban ismerő vadász.

Talán a régi ismertség, talán a vaddisznókban alapvetően meglévő pimaszság miatt, de azon a bizonyos estén a célpont egyszer például meg is kerülte a vadászduó gondosan kiválasztott állását.
– Ki akart babrálni velünk – folytatta a kaland mesélését a nyugdíjas vadőr. – Már régen besötétedett, amikor kilenc óra húsz perckor végre előballagott, és megállt előttünk. Tudtuk, hogy csak egy-két percünk van arra, hogy szabályosan meglőjük. Hál’ istennek, sikerült.
Varga Károlyék azonban tudták, hogy az ilyen hatalmas disznó veszélyes lehet, ezért Katona László és Németh Zsolt mestervadász barátaikat hívták segítségül az állat megtalálásához.

– Tíz körül értünk a helyszínre – vette át a szót a huszonhárom centis agyarokat is megmutató Katona László. – Szerencsére velem tartott Alfonz is, a négyéves vadászkutyám, aki azonnal a vad nyomára vezetett minket. Egykettőre dermedtre csaholt, azaz megtalálta a kimúlt állatot. Amikor azonban megláttuk, alig hittünk a szemünknek, ekkora vadat ugyanis még egyikünk sem látott – mesélte a Szőke Tisza Vadásztársaság tagjaként rengeteg sikeres vadászatot megélt helybeli férfi.

– Még ott, a helyszínen kizsigereltük és megmértük – vette vissza a szót Varga Károly. – Belsőségek nélkül is elérte a 215 kilós súlyt. Ebből számoltuk ki, hogy az összsúlya hozzávetőlegesen olyan 270 kiló körül lehetett. A hosszúságát is megmértük, az orra hegyétől a farkáig 185 centit mutatott, a marmagassága pedig egy és egy negyed méter volt – magyarázta a Szőke Tisza Vadásztársaság alapító tagja, miközben a disznóból készített tepertőt kínálta. – Több mint negyven éve vadászom, töviről hegyire ismerem a környéket, de ekkora vadkant még én sem láttam soha életemben. A legnagyobb örömöt azonban az okozta, hogy végül nem én ejtettem el, hanem az egyik legjobb barátommal lövethettem meg – tette hozzá az öreg elcsukló hangon, miközben egy könnycsepp jelent meg a szemében.

Forrás: Szoljon