Nyomtatás
Találatok: 2969
világranglistás trófeaMegtörtént Budapesten az idei vadászati év legnagyobb gúthi dámtrófeájának másodfokú bírálata.
Az 5,42 kilogramm súlyú trófeát 225,8 IP pontra értékelte a szakmai bizottság, ez néhány tized ponttal magasabb az elsőfokú megyei bírálat eredményénél. Tavasszal nemzetközi grémium is megvizsgálja majd a kapitális agancsot. A bikát október 7-én egy amerikai vendégvadász hozta terítékre, a kísérő Pósán Zoltán hivatásos vadász volt.

Az eredmény azt jelenti, hogy a hazai- és világranglista élmezőnye egyaránt átalakul. Magyarországon ez a harmadik legnagyobb bika, amelyet valaha terítékre hoztak. A NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetében folyó vadgazdálkodási munka eredményességét jelzi, hogy a „képzeletbeli” hazai dobogón csak innen származó trófeás vad van. A mostani eredmény a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács világranglistájának ötödik helyére elegendő. A lista élén egy 2002-ben elejtett gúthi bika áll 237,63 ponttal. Ezt egy 1991-ben ugyanitt terítékre hozott, 233,11 pontra értékelt vad, és két Csehországból származó bika követi.

Egyébként a gúthi az egyetlen vadászterület a világon, amely már kétszer érdemelte ki a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az elismeréssel az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg – adta hírül Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.