Nyomtatás
Találatok: 1762
Különleges trófeájú gímszarvas bika került terítékre a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészeténél.

Különleges trófeájú gímszarvas bika került terítékre a Vértesi Erdő Zrt. Tatabányai Erdészeténél. Az idősnek számító, 12-13 évesre becsült szarvast a területrész hivatásos vadásza először 2008-ban, a bőgési időszakban látta Nagyegyháza-Szárliget térségében. Az akkor még szabályos, páros 12-es agancsú bikát bérvadászat során megsebezték ugyan, de sajnálatos módon a felkutatására tett valamennyi kísérlet eredménytelen maradt.

Valószínűsíthetően a korábbi sebzésnek, és a későbbi sérüléseknek (csánk, here) köszönhetően, a bika 2009-től a szabályostól eltérő agancsot rakott fel előbb csak az egyik, majd mindkét oldalon. Ez idő alatt a szarvas már nem járt be nagyobb területet, többször megfigyelték az erdőgazdaság kezelésében lévő, Somogyi-árok és Halyagos elnevezésű körzetekben. Jellegzetes hullott agancsait is évről évre itt, 1 km átmérőjű körön belül fekvő sűrűkben vették fel. A háncsban lévő, mintegy 7 kg trófeatömegű bikát végül 2013. november 03-án, Krausz Lajos hivatásos vadász kíséretében, hajnali cserkelés során német vadászvendégünk hozta terítékre.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években az országban a vadállománnyal való mennyiségi gazdálkodás került előtérbe, a Vértesi Erdő Zrt. a gímszarvas-gazdálkodás során a minőségi szempontok figyelembevételét is kiemelt feladatának tekinti. Ezt szolgálja a hullott agancsok gyűjtése és rendszerezése is, amely a szakemberek számára fontos, a gazdálkodást segítő információkat nyújt.

Kis Balázs, vadászati ágazatvezető

Vértesi Erdő Zrt.