Nyomtatás
Találatok: 998
Hetedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a tavalyi évhez hasonlóan – a Zöldház előtti tó körül helyezték el a szervezők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait, ahol a szép őszi időben egy könnyű séta keretében lehetett megismerkedni a szezon gúthi termésével.

– A trófeaszemlék elindításával a NYÍRERDŐ Zrt. jó példával kívánt elől járni – fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. – Állami erdő- és vadgazdálkodóként küldetésünknek tartjuk, hogy hangsúlyozzuk, mennyire fontos az erdő és a természet szeretete. Napjainkban, amikor sokan vizsgálnak minket, ilyen-olyan véleménnyel, csak a számokat nézik. Ez is nagyon fontos dolog, de nem minden a pénzről szól, hanem a szakmai munkáról, az odaadásról is. Egyéb tetteinkkel is próbálunk ennek a szemléletnek megfelelni. Jó példa erre a Gúthi-erdőt bemutató film, ami az első gúthi világrekord bika terítékre kerülésének 25. évfordulójára készült el – mondta Szalacsi Árpád, majd megköszönte a gúthi szakszemélyzet munkáját.

– A szeptember és az október mindig ünnep Gúthon. Nagyon jó gazdálkodási és nagyon jó vadgazdálkodási év van mögöttünk – jelentette ki Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Arról beszélt, hogy a tavaly őszi erős makktermésnek, az enyhe télnek és az azt követő vegetációs időszak buja növényzete nyújtotta táplálékkínálatnak köszönhetően az átlagosnál lényegesen erősebbek az idei agancsok.

Tizenhat öt kilónál súlyosabb agancsú dámbika esett a barcogás idején Gúthon, ezek közül négy haladja meg az 5,5 kg-ot. A bikák közül 16 kapott 200 IP pont feletti minősítést. Azzal a ténnyel, hogy a terítékre került 105 lapátos bika átlagsúlya megközelíti a 4,2 kilót a világ kevés más vadászterülete képes versenyre kelni. Az érmes arány 85 százalék: 60 gúthi trófea arany-, 22 ezüst, 7 pedig bronzérmes minősítést kapott.

Forrás: Nyírerdő Zrt.