Nyomtatás
Találatok: 2086
– Hatóságunk az idei vadászati évben eddig 1115 gímszarvas-, 256 dámszarvas-, 1820 őzbak-, 5 muflon- és 71 vaddisznótrófea bírálatát végezte el – közölték megkeresésünkre a kormányhivatalban.
– Az őzbak trófeabírálata az idei évre befejeződött, gímszarvas esetében még 700–800, dám esetében hozzávetőleg 300 trófea bírálata várható. A vaddisznó trófeabírálatát pedig a december-januári hajtóvadászatok során terítékre hozott, 16 centinél nagyobb agyarú kanok száma fogja meghatározni.

Az eddig bírált trófeák alapján elmondható, hogy a gímszarvasállomány elfiatalodásának tendenciája némiképpen csökkent az előző évekhez képest, egyre több öreg gímbika kerül terítékre.

– Az idei szezon gímszarvas esetében az átlagosnál jobbnak mondható, eddig tíz bika súlya haladta meg a 12 kilót, kettőé pedig a 13 kilót – közölték. – A dámszarvas esetében sajnos egyre több a tősérült, torz bika, ami az állomány minőségének a romlásához vezet. Az őzbakok trófeafelrakása az idei évben gyengébbnek mondható, amit jól mutat az arany- és ezüstérmes bakok számának a csökkenése.

Az idei vadászidényben eddig a legnagyobb súlyú gímszarvasbikát Nagyatádon, a Nagybaráti Vadásztársaság területén hozták terítékre, a súlya 13,81 kiló, CIC pontja pedig 236,82, amellyel magasan aranyérmes a trófea.

– Az idei évben kiemelkedő volt a Gyótai Vadásztársaság által terítékre hozott gímszarvasbikák minősége és koreloszlása is. Az ott esett és eddig lebírált huszonhárom gímtrófeából öt volt arany-, hét ezüst- és hat bronzérmes minősítésű. Ennél a vadásztársaságnál korai kilövést nem állapítottunk meg.

Gímszarvas esetében eddig összességében 115 korai kilövést regisztráltunk a megyében. A korábbi évekhez hasonlóan ez nagyjából tíz százalékos aránynak felel meg.

Forrás: Sonline