vizslak hetvegejeSzombaton és vasárnap igazi nyári hőség tette próbára a vizslásokat Martonfán, ahol a nemrégiben átadott Vadász- és Ifjúsági Központ két vadászkutyás rendezvénynek is otthont adott.

Június 27-én az OMVK Baranya megyei Területi Szervezete szervezésében, a néhány hete indult felkészítő tanfolyam záróeseményeként, apróvadas VAV vizsga zajlott, amelyen tizenhat vizsla bizonyíthatta rátermettségét. A vadászati alkalmassági vizsga célja annak megállapítása, hogy a kutya az apróvadvadászatokon hasznos segítője tud-e lenni a vadásznak az élő és a lőtt, sebzett vad felkutatásában, alapvető szempont a fegyelmezettség ellenőrzése. Magyarországon a törvény írja elő, hogy csak vadászati alkalmassági vizsgát tett kutya vehet részt vadászaton. A nagy meleg ellenére a vizslák és vezetőik is helytálltak.

Június 28-án, a Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesülete, a kamara támogatásával alapvizsgát, tenyésszemlét és vízi-mezei vizsgát tartott harminc vadászeb részvételével. A vizslavezetőket Agyaki Gábor, az OMVK Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke, megyei kinológus, és Konyecsni Károly vezetőbíró köszöntötte. Bemutatták az egyes vizsgafeladatok bíróit, ismertették a feladatokat. A megnyitót ezúttal is a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai kísérték.

A hazai kinológus szakma kiemelt feladatként tekint a vizslák küllemi és munka szempontok alapján történő minősítésére, célja a minőségi tenyészállomány kiválogatása vadászati adottságok figyelembevételével. A bírálat során vizsgálják a fajtára jellemző vadászati adottságok, illetve a szükséges kiképzettség és fegyelmezettség meglétét.

Az alapvizsga célja, hogy megállapítsa az alapvető vadászati adottságok fajtaleírásnak megfelelő meglétét a vizslában, a veleszületett tulajdonságok vizsgálata alapján.

A vízi-mezei vizsga során elvárás, hogy a kutya magas szinten mutassa a vizslától elvárható munkatulajdonságokat és megfelelően fegyelmezetten viselkedjen. A vizsga lövés előtti és utáni munkából tevődik össze, a feladatok a mezei és a vízi vadászat teljes körét felölelik. A bírók értékelik a kutya viselkedését lőálláson és hajtás közben, a mezei keresést és vadmegállást, viselkedést lövésre és vadkelésre, valamint az elveszett tollas és szőrmés vad megkeresését vonszalékon és légszimattal, kajtatást, illetve a szőrmés, tollas apróvad elhozását, mélyvízi elhozást.

Látva a vizslák teljesítményét a különböző feladatoknál kijelenthetjük, hogy az a kutya, amelyik teljesítette a vízi-mezei vizsgát, biztosan hasznos segítőtárs lesz a vadászatokon. A több helyszínen zajló, kimerítő vizsga végeztével a Vadász- és Ifjúsági Központban találkoztak újra a bírók és kutyavezetők, ahol a hazaút előtt egy ízletes vaddisznópörkölt elfogyasztása mellett lehetőség nyílt az aznapi tapasztalatok megbeszélésére is.

Forrás: omvk.hu/baranya