dsr6553 deA hétvégén a vadászkutyáké volt a főszerep Ekecsen. Szeptember 5–6-án ugyanis sor került a Csallóközi kupa nevet viselő versenyre.

Az esemény a Dunaszerdahelyi Járási Vadászszervezet, az Ekecsi Vadásztársaság és a Drótszőrű vizsla klub szervezésében valósult meg, immár negyedik alkalommal.

A Csallóközi kupa egy nemzetközi szintű vízi-mezei verseny, amelyen a CACIT (Nemzetközi munkachampion) és a CACT (Nemzeti munkachampion) címért küzdöttek az ebek és gazdáik. A versenyre összesen huszonkilenc vadász jelentkezett, ám a versenyszabályok csupán huszonnégy kutya indulását engedélyezik, így öten sajnos lecsúsztak az idei megmérettetésről.

Az ünnepélyes megnyitóra szombat reggel, az ekecsi vadászháznál került sor. A versenyzőket, illetve a kilenc tagú bírói testületet a Dunaszerdahelyi Járási Vadászszervezet elnöke, Szinger János köszöntötte. Tőle a Drótszőrű Vizsla Klub tagja, Gabo Skladan vette át a szót, aki beszédében kitért egy szomorú történésre. A klub elnöke, s egyben a Csallóközi kupa iniciátora, Józsa László ugyanis hosszú betegség után, a múlt héten, sajnálatos módon elhunyt. A megjelentek egyperces néma csenddel tisztelegtek az emléke előtt.

Miután az ebek átestek egy állatorvosi vizsgálaton, a kutyákat sorsolás útján két csoportba osztották. Az első csoport a mezei munkával kezdett, míg a második csoport a vízen indította a napot. Másnap helyet cseréltek: akik szombaton a mezőn mutatták meg tudásukat, azok vasárnap a vízre mentek, s fordítva.

A mezőn vadmegállás, a vad megtalálása és előhozása volt a feladat, a vízen pedig nádi kajtatásra, kacsaspúrra, vagyis a kacsa üldözésére és egyéb vadászati alkalmassági feladatokra került sor.

A vadászat hallatán a legtöbben férfi vadászokra asszociálunk, ennek ellenére a versenyen több hölgy is megmérettette magát, illetve négylábú társát. Elhivatottságukat és vizslájuk iránt érzett szeretetüket bizonyították, hiszen remekül kiállták a próbákat. A verseny legidősebb tagja a kilencvenhárom(!) éves Otto Banas volt, aki a mai napig teljes erejével űzi e sportot. Elmondása szerint ez az, ami őt élteti. Számtalan hazai és külföldi versenyen vett már részt, több ízben rangos kitüntetéssel tért haza. Bátran kijelenthetjük, hogy ő a szlovákiai vizslások legendás képviselője.

A bírói testület elnöke, Mešťanek Ferenc portálunknak elmondta, egy nagyon szép versenynek lehettünk szemtanúi.

„Ide olyan kutyát már nem hoznak, amely nincs kellőképp felkészítve. A huszonnégyből kilenc kutya esett ki a verseny során. Ez egy teljesen normális dolog. Néha nagyobb, néha kisebb szerencséje van a kutyáknak. A legjobb kutya sem tudja mindig tökéletesen teljesíteni az egyes feladatokat. Előre sosem lehet tudni, hogyan alakul majd a verseny. Most is voltak olyanok, akik pozitív értelemben leptek meg minket, s akadtak olyanok is, akik az elvártnál gyengébben teljesítettek. Összességében remek két napot tudhatunk a hátunk mögött. A szervezők mindent biztosítottak ahhoz, hogy problémamentesen folyhasson a verseny” – magyarázta.

Az esemény egyik szervezője, Varga Miklós szintén sikeresnek értékelte a IV. Csallóközi kupát. „A nemzetközileg elfogadott vizsgaszabályzatnak megfelelő, szigorú bírálatok születtek, szlovákiai és csehországi bírók voltak jelen. Volt, aki jókedvvel ment el, volt, aki csalódottan. Ez azonban természetes, hiszen egy versenyt nem nyerhet meg mindenki. Fontos, hogy a versenyzők egyaránt megtanuljanak veszíteni és nyerni” – fogalmazott.

KÉPGALÉRIA

Forrás: Parameter.sk