Nyomtatás
Találatok: 1522
vizsla40 kutya szépségét vették górcső alá a hétvégi magyar vizsla küllemvizsgán. Ahol persze nem csak a szín és a tartás számított, hanem az is, a vadászati munkára mennyire felelnek meg nemzeti kincseink, a vizslák.

Először tartották Balatonbogláron a magyar vizsla küllemvizsgát, amely egyben a szövetség évadnyitó kiállítása is volt. Az ebeknek persze nemcsak szépen kellett vonulniuk, mint egy modellnek a kifutón, itt kiderült az is, a tenyésztők mennyire végeztek jó munkát.

Füzesiné Szegvári Zsuzsa, elnök, Magyar Vizsla Klub:
- Azt tudni kell, hogy egy kiállításon a kutyák küllemét vizsgáljuk meg, de a küllem az nem csak annyiról szól, hogy mint az embereknél a szépségkirálynő választás, hogy nekem ez tetszik. Hanem vannak munkacélok,ez esetben a vadászat, mik azok a testfelépítésbeni tulajdonságok, amik ezt támogatják.

A négylábúak kedvelt háziállatok is, ezért barátságosnak, kedvesnek és jó idegrendszerűnek is kell lenniük, ha meg akarnak felelni egy ilyen vizsgán. Amelynek célja, hogy kontroll alatt tartsa a tenyésztést és csak azokat az ebeket tenyésszék tovább, amelyek méltók őseik nevére.

Czekes Lóránt, küllembíró:
- Vannak jó minőségű kutyák, amiket nagyon nehéz lebírálni a bemutatás miatt. Azonkívül a kutyák minősége eléggé heterogén; nagyságban is, méretben is. Mostanára a kutyák színe homogén lett, viszont nagyságban különböznek, felépítésben különböznek.

A követelményeknek a legtöbb vizsla megfelelt, bár voltak problémák, mondta Czekes Lóránt küllembíró.

Czekes Lóránt, küllembíró:
- Leginkább a felvezetéssel van a legnagyobb gond. Szerintem többet kellene foglalkozni ezzel a problémával, az ebekkel. Nagyon sok az amatőr, nagyon sok a kezdő, aki eljön a kiállításra. De a ringben tanulja meg azt, hogy kell felvezetni egy kutyát.

Erre megoldást jelentenek a tanfolyamok és bemutatók, amelyre minden gazdának, tenyésztőnek lehetősége van. A kiállításon való jó szereplés, pedig az ő érdekük is, hiszen ez egyfajta garancia a minőségi vadászkutyára!

Forrás: Somogy Televízió