Nyomtatás
Találatok: 1386
nem kérnek az ebadóbólNem fizettetnének ebrendészeti hozzájárulást a vadászkutyák után kereszténydemokrata képviselők, Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes - aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is - az állatvédelmi törvény ad hoc módosítását kezdeményezte.

Semjén szándéka szerint nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás „a vadászkamara által kiállított, megfelelő kiképzettséget tanúsító - a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó, sorszámmal ellátott vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező" eb után. Az előterjesztés indoklásában hivatkoznak arra, hagy a vadászatról szóló törvény előírja, a vadászatra jogosult köteles a vadászat alkalmával a vadászterület jellegének megfelelő, vadászatra kiképzett vadászkutyáról gondoskodni; a vad keresésére, felkutatására csak igazoltan vadászatra kiképzett kutyát lehet alkalmazni.

A vadászkutya szerepe a vadgazdálkodásban meghatározó, nem véletlenül írja elő törvény alkalmazásának kötelezettségét - írják. Hozzáteszik: „a sebzett apró-, illetve nagyvad terítékre hozatalának anyagi vonzata a vadgazda számára nem elhanyagolható, de állatvédelmi szempontból a sebzett vad megtalálása és szenvedéstől mielőbbi megváltása ettől sokkal nemesebb érdek", ami egyértelműen indokolja a módosításnak az állatvédelmi törvénybe történő felvételét. Az előterjesztők kitérnek arra is, hogy egy aktívan vadászó kutya tartási, orvosi és kiképzési költsége éves szinten jelentős ősszeg, amely az alacsony jövedelmű hivatásos vadászokat terheli. "Nem lenne szerencsés ezen - általában teljes egészében meg nem térülő - költségeket még tovább növelni, figyelemmel arra is, hogy a hivatásos vadászok a törvényben számukra kötelezően előirt feladatok végrehajtásához tartják a vadászkutyákat” - foglalnak állást a beterjesztők.

Forrás: Napi Gazdaság