Nyomtatás
Találatok: 1385
kutyaDuplán, sőt triplán akarnak kaszálni az állatorvosok a kötelező mikrochip-beültetésen, a kutyatartók pedig kénytelenek kiperkálni a törvényi maximum 3500 forint többszörösét.
A mikrochip beszerzési ára 1000 forint alatt van, az országos adatbázisba 200 forintért regisztrálják a kutya adatait – magyarázta Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. – Az új állatvédelmi törvény szerint a regisztráció, a chip és a beültetés ára együtt nem lehet több 3500 forintnál, ám az állatorvosok nagy része jóval többet húz ki a gazdik zsebéből.
A feol.hu írása szerint Fehér megyében egyetlen orvost sem találtak, aki 5 ezer forint alatt chipezne. Lapunk utánanézett az állatorvosok árlistáinak. A Szent István Állatorvosi Egyetem belgyógyászatán például a 3500 forintos chipezés mellé kötelező orvosi vizsgálat címen kérnek el még 3500 forintot. A Budapesti Állatkórházban 9500 forintot akasztanak le a kötelező chip beültetéséért, itt is vizsgálati és regisztrációs díjra hivatkoznak.

– A törvény sehol sem írja elő, hogy kötelező lenne vizsgálni a chipezésre váró kutyákat, sőt akár egy sérült ebet is el lehet látni egyedi azonosítóval – folytatta Schneider Kinga. – Ez év december 31-ig minden gazdának kötelező chipeztetni az állatot.

Forrás: Blikk