Nyomtatás
Találatok: 1155
Mélyponton van a kutyatenyésztés Magyarországon, a vadászebek tartása azonban egyre népszerűbb. A Kaposváron immár tizenhatodik alkalommal megrendezett vadászkutya-kiállításra külföldről is érkeztek versenyzők.

Magyarországon mintegy kétszáz fajtát tenyésztenek, ennek csaknem fele a vadászfajtakörhöz tartozik. Közülük a vizslák a legnépszerűbbek. „Magyar fajta, nagyon embercentrikus, munkakutya, hobbikutya, ki aminek akarja. Mindenre jó szerintem” – mondta Bakosné Mentes Andrea vizslatenyésztő.

Gyárfás Marianne több mint negyven éve pointertenyésztő. Angliából vásárolta az első példányait, azóta hű a fajtához. Szerinte a pointerek ideális társai a vadászoknak, kiképzésük során erről alkalmassági vizsgát is tesznek. „Én magam nem vadászom, viszont versenyzem a kutyákkal. Ennél a fajtánál a tenyésztésnek az előfeltétele az, hogy a kutya bizonyos vadászvizsgákon átmenjen, és a versenyzés imitálja a vadászatot” – fogalmazott a tenyésztő.

Szakemberek szerint Magyarországon mélyponton van a kutyatenyésztés, ez alól azonban a vadászkutyák tenyésztése, tartása, kiképzése és versenyeztetése kivételt jelent. Az utóbbi években a kiállításokon is folyamatosan nő a nevezők száma. „A vadászatban használatos lehetőségek szűkülnek, nemcsak Magyarországon, hanem az egész unión belül. A vadászatra kitenyésztett fajták – legyenek bármely típusúak – általában olyan genetikai alapokkal rendelkeznek, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy más funkciót is betöltsenek. Itt elsősorban a családdal való együttélés a nagyon lényeges szempont” – nyilatkozta Kórózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A kaposvári kiállításra több mint háromszáz kutyát neveztek. A versenyre nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából, Lengyelországból és Szerbiából is érkeztek tenyésztők.



Forrás: MNO