Egy helyi vérebes kezdte el keresni ezt a fiatal kant, de körülbelül a csapa egyharmadánál feladták a munkát. A kutyája nem mutatott különösebb érdeklődést.


Darázs kapta a folytatás lehetőségét. Bár én a nagyobb kanoktól még óvnám, de egyszer azokkal is szembe kell kerülnie. Gond nélkül haladt tovább ott, ahol az előtte dolgozó véreb már feladta. Szerencsés módon mindig akadt kontrollként egy-egy kisebb kenés. Végül a sűrűből kifordultunk egy útra, ahonnan már nem volt vér. Itt a sebzővel mögöttünk haladó Soma vadat jelzett balra a sűrűben, ahová Darázs is behúzott. Frissen elhagyott disznóvacokra leltünk, de vért nem találtunk. A kutyák teljesen meg voltak húzatva és én elkövettem azt a hibát, hogy Darázst hajszára engedtem. Gondoltam elég érett már az első önálló bevetésre. Vagy száz méterrel lejjebb a sűrűben ugatni is kezdte a disznót, de közeledtemre az elugrott, Darázs meg utána, be egy nagy kukoricásba. Ott belefutottak egy kondába. Elengedtem Somát is, de közben Darázs meg visszajött, majd sarkon fordult és megint elillant, mert addigra meg már Soma ugatott előttünk. Tudtam, hogy valószínűleg nem a sebzettel van dolgunk, de még beletelt egy kis időbe, mire összeszedtem a két „gazfickót”.

Visszamentünk az utolsó vérhez, ahol Soma kiköszörülte a csorbát. Darázs ott rontott, ahol az útra kifordultunk. Bár a csapa utolsó harmada már nem igazán volt könnyű, azért Somának nem okozott gondot. Derékig érő sarjasban találtunk az első sebágyat, úgy 600-700 méterre. Látszott, hogy nagy testű jószág feküdte ki a vackot. Somát leoldottam a vezetékről, hagy bogozza ki a folytatást, mert több irányban is volt vér. Két kör után elindult jobbra lefelé a domboldalon, majd 100 méterre ugatni kezdte a disznót. Elengedtem Darázst is, aki gyorsan csatlakozott az anyjához. A sebzővel együtt óvatosan beloptuk őket, a disznó egy leborult alacsony kökény alatt húzta meg magát. Már épp kinéztem egy rést, ahol láttam belőle egy darabot. Mondom: odalövök, ha szétugrik a két kutya, de akkor Darázs belefogott és rázni kezdte. Kiderült, hogy már dermedt a mindannyiunk által élőnek hitt kan. Nem bántam nagyon, hogy azon a terepen nem kellett vele már megmérkőzni. A bokor alól kicibálni is éppen elég volt…

A vadat egész hátul, a has alján érte a lövés, a cal. 8x57IS volt.

Forrás: Utánkeresők Baráti Köre