Nyomtatás
Találatok: 745
A szívférgességet korábban csak külföldről behozott kutyákban mutatták ki, de ma már ugrásszerűen megnőtt a hazai esetek száma, és egyes területeken egyre komolyabb veszélyt jelent a kutyák számára.

A betegséget szúnyogok terjesztik, ezért elsősorban a szabadban tartott, vízparton, erdőben sétáltatott vagy vadászó kutyákban kell számítani rá. A fertőzésre leginkább az 1-7 éves kutyák fogékonyak, ezért a megbetegedés tüneteinek kialakulása a 3-8 éves kutyákon a leggyakoribb.
Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának szerdai vendége dr. Lukács Zoltán, kisállat-klinikus szakállatorvos elmondása szerint a betegség hátterében a fonálféreg áll. Mivel a parazita magától nem tud kifejlődni, a fertőzés kialakulásához közvetítő szükséges, ebben az esetben a szúnyog. A fertőzés akkor jön létre, ha a szúnyog egy beteg kutyáról átviszi az egészséges kutyára a szívféreg lárvát. Ez a lárva fejlődik az egészséges kutya szervezetében, eljut a tüdő nagyereibe majd a szívbe. Mérete akár a 30 centimétert is elérheti.

A betegség legnagyobb kockázatát az jelenti, hogy az élő szívféreg lárvák képesek felnőtt férgekké érni és utódokat létrehozni. Amennyiben a fertőzés kezeletlenül marad, a férgek száma folyamatosan nő, akár több száz is lehet. A fertőzés kezdeti stádiuma tünetmentes vagy enyhe tüneteket okoz. Jellemző tünetek a folyamatosan fennálló köhögés, fáradékonyság, csökkent étvágy, fogyás. A súlyosan fertőzött vagy más betegségben is szenvedő kutyákban azonban súlyos tünetek is megjelenhetnek. A férgek jelenléte visszafordíthatatlan károsodást okoz a szívben, a tüdőben és a verőerekben. A szívférgesség elleni védekezés legfontosabb lépése a megelőzés, minél előbb derül rá fény, annál nagyobb a gyógyulási esély. Éppen ezért a kutyák szűrővizsgálatát évente érdemes elvégezni.
http://videa.hu/videok/ozonenetwork/emberek-vlogok/06.01-szivfergessegbeszelo-autok-ZPPcrcMEvSMkWpnD

Forrás: OzoneNetwork

0
0
0
s2smodern
powered by social2s