Nyomtatás
jakab napokJúlius utolsó hétvégéjén rendezték meg idén is a vadászat és az érett bor ünnepét Sümegen.

A három napos rendezvény sokrétű programjaival már nem csak a térségbeliek érdeklődésére számíthatott, hanem lassan országos hírű rendezvénnyé nőtte ki magát! A zárónap délelőttjét egy érdekes vadászmise tette ünnepélyessé.

Második alkalommal tartottak az országban Szent Euszták tiszteletére szabadtéri szentmisét, melyre a meghívottakon kívül sok érdeklődő vett részt. Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnökének kezdeményezése alapján indult el tavaly a Szent Eustachius, vagy magyarosan Euszták kultuszának felelevenítése. Szent Eustachius a ma is tisztelt 14 segítőszent egyike. Legendája hasonló a Szent Hubertus legendához, de időben jóval megelőzte azt és mivel a megtért, majd vértanúhalált szenvedett római légiós Placidus Pannóniában szolgált, van hazai vonatkozása is. A XV. századig virágzó Szent Euszták kultuszának számtalan európai és hazai emléke is van.Őt máig a vadászok, erdészek, vadászkutyások és az erőszak áldozatainak védőszentjeként tisztelhetünk.

Az ünnepség kezdetét harangzúgás, majd vadászkürtösök jelezték, melyek után Keresztes János, mint szervező köszöntötte a megjelenteket. Nagy József kanonok, főesperes celebrálta a vadászmisét, melyen díszőrséget álltak a solymászok, agarászok és a borlovagrendek képviselői. Szentbeszédében kiemelte: őrizzük tovább hagyományainkat és támaszkodjunk azokra az értékeinkre, melyeket őseink kijelöltek számunkra. Ezután a Szent Euszták zászlóra szalagot kötöttek Pálinkás Róbert a Helikon Kastélymúzeum vezetője, dr. Tóth Csaba a Keszthelyi Vadászati Múzeum vezetője és Győrvári Attila az OMVK zalai titkára, majd prof. dr. Faragó Sándor a Soproni Egyetem nyugalmazott rektora tartott előadást, melyben részletesen ismertette Szent Euszták életútját és vértanúságát. Végh László, Sümeg polgármestere a vendéglátók nevében méltatta a vadásznapok és borünnep töretlen fejlődését, mely regionális és remélhetően országos fesztivállá nőheti ki magát. Az ünnepség az ilyenkor szokásos szeretetvendégséggel ért véget.

A zárónapi programon még számtalan népszerű bemutatóra került sor: kutyaszépségverseny, agárfuttatás, harcászati bemutatók, kulturális műsorok és nem utolsó sorban a látványos történelmi felvonulás.

Forrás: Imrei Ferenc