Nyomtatás
kolozsvári kiállításÁprilis 10-ig a természet egy apró, de sokat mutató darabja költözött be tegnap az Expo Transilvania kiállítási csarnokába: megnyitották a XII. Foresta Nemzetközi Erdészeti Vásárt, amelyen hazai, magyarországi, olasz, osztrák és német cégek mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat. A rendezvényen látogatható a faépítmények II. Ambient Wood szalonja, illetve a XII. Vipena vadászati és halászati szalon. A látványos vásár társszervezői a Romsilva Országos Erdőgazdálkodás, a Romániai Erdőkitermelők Egyesülete (ASFOR), a Kolozs Megyei Vadász- és Sporthorgász Egyesület, valamint a Margran kft. A hagyományos vásár nem véletlenül zajlik az Erdő Hónapjában, az erdőtelepítések zömének idején.

A cél több mint gazdasági: felhívni a figyelmet a zöldarany jelentőségére, mindarra a pótolhatatlan gazdagságra, amelyet a természet nyújt, és amit az emberiség az utóbbi évtizedekben igyekezett felelőtlenül eltékozolni. A keddi megnyitón Ioan Avram, az Expo Transilvania ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság tagadhatatlan jeleként az idén kevesebb a résztvevők száma, ám a kiállított termékek, az erdő és az ember „együttműködéséből” származó áruk minősége pótolja ezt a hiányosságot. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a faültetési akcióra, amelyre ezen a héten, délelőttönként kerül sor: Kolozsvár határában, a Munka út környékére várják az önkéntesekeket, akik a helyi hivatalok, sportklubok, tanintézmények, stb. képviselői, valamint helyi elöljárók társaságában 10 ezer fát ültetnek el.

Cornel Sabău ASFOR-alelnök azokra a környezetvédelmi konferenciákra emlékeztetett, amelyeket ezekben a napokban tartanak Kolozs, Szilágy, Szeben, Máramaros, Szatmár, Bihar és Beszterce-Naszód megyében, és amelyeken, a gazdasági világválság jegyében, az EU-támogatások elérhetőségét tekintik át.

A Foresta vásár kimondatlan hivatása tudatosítani az emberekben az erdő életet adó szerepét, egyesek téves szemléletének megváltoztatását arról az életelemről, amelynek létrehozásához hatvan-nyolcvan évre van szükség, de amelyet nagyon rövid idő alatt el lehet tüntetni a Föld felszínéről.

A kolozsvári kiállítás péntekig naponta 10–18 óra között várja látogatóit.

Forrás: Szabadság.ro