Nyomtatás
muzsikál az erdőZáró rendezvény Fenyvespusztán. A Mátrai művészeti napok rendezvénysorozat Fenyvespusztán fejeződött be, ahol közel ötszáz érdeklődő hallgatta végig az erdei koncerteket és művészeti előadásokat. Idén ismét sikeresek voltak a Muzsikál az erdő címet viselő erdei zenei programok. 2009. július 4-12-e közötti időben, a Mátra számos településén szólt a zene. A zenei programok rendre kapcsolatban voltak az erdővel. Egyszer előadás hangzott el az erdőkről, a természeti sokféleségről, hol kirándulás keretében ismerkedtek szakavatott erdészek közreműködésével az érdeklődők az erdők rejtelemivel.
Szabó Lajos erdőmérnök, az Egererdő Zrt. Bátonyterenyei Erdészetének vezetője a rendezvénysorozat ötletgazdája nagyszerű zenei és erdei programokat szervezett munkatársai közreműködésével.
A záró rendezvény helyszíne a fenyvespusztai erdészeti erdei iskola épületei és szabadtéri berendezései voltak. A megjelenteket vaddisznó pörkölt és finom italok várták, hogy teljes legyen a kikapcsolódás. Az erdei koncert résztvevői között voltak a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar, az Orosz Zoltán Trio, az Egri Szimfonikus Zenekar. A programot színesítette Vasvári Csaba színművész és Tolmayer Anna mesemondó.
A záró rendezvényen Szabó Lajos erdőmérnök bevezetője után szólt a megjelentekhez Dr. Nagy Dániel erdőmérnök, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Természeti Erőforrások Főosztálya főosztályvezetője, aki méltatta a rendezvényt és az erdők fontosságát, az erdészek szerepét.
Ormos Balázs erdőmérnök, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára beszédében megemlékezett a közelmúltban elhunyt Dr. Madas András erdőmérnökről, aki az erdők hármas funkciójának „megalkotója” volt és ennek egyik következménye az, hogy erdészek által szólhat a muzsika a Mátra erdeiben. Felhívta a figyelmet, hogy az erdészet a vidékfejlesztés egyik alappillére és van vidékfejlesztési programja az országnak, mely a rendezvénysorozat nyitórendezvényén előadást tartott Glatz Ferenc akadémikus munkájához kötődik. Ebben a programban az erdészet is képviseltetve van.
A jó hangulatú rendezvény késő estig tartott, közben a vendégek az egri erdész-borász a Kaló-féle borokat is megkóstolhatták.
A rendezvényen számos erdészcsalád már a rendezvénysorozat évei alatt született csemetéivel jelent meg az erdei programokon. A muzsikál az erdő ezzel már családi találkozóvá is vált.
A rendezők jövőre is várják az erdőket és a zenét kedvelőket a Mátra erdeibe és településibe.

Forrás: Oee