vadászlovaglásOktóber 25-én, szombaton a Hubertus Vadászlovaglás versenyhagyományainak felelevenítésére kerül sor a Viktória Lovas Klubban, Gyirmótón, Győrtől mindössze néhány kilométerre. A szabadtéri versenyévad záró rendezvényén nem csak a lovasok seregszemléjére kerül sor, a szervezők kicsiket és nagyokat egyaránt várnak, hogy minél többen megismerkedjenek a lovas kultúrával, illetve bepillantást nyerjenek egy lovas klub különleges életébe. Bár a lovasok számára előírás a kobak, a lovaglónadrág, a zárt, galléros ing, valamint a fekete vagy piros zakó, azok akik az eseményre kilátogatnak, olyan öltözéket válasszanak, melyben kellemesen érzik magunkat, akkor is, ha a vadászatot lovas kocsin ülve kísérik végig, és akkor is, ha részt vesznek a versennyel párhuzamosan zajló programok valamelyikén. Lesz póni lovaglás gyerekeknek, a családi vetélkedőkön pedig mindenki készüljön rá, hogy zsákban futás, gumicsizma hajítás, szalmabála gurítás és talicskázás terén kell megmérkőzzön az akadálypályán a többi résztvevővel.

A verseny reggel 10 órakor a Vadászmester kürtszavára veszi kezdetét, a programok egész nap zajlanak, este pedig, a vidéki, jó levegőn eltelt nap után biztosan jól esik majd a bográcsos pincepörkölt a tábortűz mellett.

A Hubertus Vadászlovaglás hagyományáról:
E hagyományos lovas program a régi korok lovas vadászatait eleveníti fel, melynek középpontjában ma már nem egy róka, szarvas vagy vaddisznó elejtése, hanem egy mintegy 25 km-es, akadályokkal nehezített terep végiglovaglása áll. A vadászlovagláson természetesen nem lovasok is részt vehetnek, ők fogaton kísérik a lovascsapatot.

A vadászmester kürtjelére a vadászruhába öltözött lovasok felsorakoznak, és a rókát jelképező lovas után indulnak. Az üldöző csapat elején a vadászmester és két segédje halad, akiket a lovaglás során megelőzni nem szabad. Az útvonal a legszebb és a legérdekesebb tájakon, természetes akadályokon át vezet. Az útvonal felénél a lovasok és lovak szünetet tartanak, a lovasok hangulatos szabadtéri ebédet fogyasztanak el.
Este vadászvacsora, illetve vadászbál keretében összeül egy “bíróság”, amely ítélkezik a résztvevők felett a lovaglás alatt elkövetett kisebb-nagyobb szabálysértések miatt. A büntetést és bírságot többnyire helyben, késő éjszakáig tartó vidám mulatság keretében egyenlítik ki. Végül, egy utolsó, levezető napon könnyű, egy-két órás tereplovaglással búcsúznak a lovasok egymástól, és lovaiktól.