gemenvi sétahajózásA Szent István nap hosszú hétvégéje a gemenci erdőben. Sétahajózás, kisvonatozás, fotókiállítások, szabadtéri főzés, túrázás és akadályverseny minden mennyiségben – ezt kínálja a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. az augusztus 20-i hosszú hétvégére. Augusztus 22-én „Vadűzés és erdőzúgás” címmel egész napos vadászati program részese lehet, aki ellátogat a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központjába. A vasút szerelmeseinek is szolgál meglepetéssel az erdőgazdaság, hiszen augusztus 22-től a júniusi árvíz miatt csak részlegesen működő kisvasút már a teljes pályahosszon szolgálja pöfögő gőzmozdonyával a kirándulókat.

Augusztus 20-án a Gemenc Zrt. különleges erdei és vízi kombinált kirándulásokat szervez a Duna és a Gemenci Erdő szerelmeseinek. Bajáról, az erdőgazdaság kikötőjéből 9.45-kor indul sétahajó a Duna jobb partján lévő gemenci rengetegbe. A csodálatos dunai vízi világot is láttatni engedő sétahajózás után a résztvevőket a túlparton a kisvasút szerelvénye várja, melynek segítségével keresztülvágnak Gemenc vadregényes tájain, hogy megérkezzenek Pörbölyre az Ökoturisztikai Központba, innen autóbusz szállítja vissza a kirándulókat Bajára 14.40-kor. Aki Pörbölyről szeretne a kisvasút és a sétahajó segítségével Bajára kirándulni, majd busszal visszaérkezni a kiindulópontra, az is megteheti, hiszen az Ökoturisztikai Központból 13.30-kor indul az a kisvonat, mely biztosítja a csatlakozást a Bajára induló sétahajóhoz.

A Szekszárd környéki érdeklődőknek is lehetőség nyílik az erdei és vízi kirándulásra Szent István Napján. Keselyűsből az Állami Erdei Vasút 11.00-kor indul a sétahajó kikötőhöz, ahonnan 12.00-kor fut ki a Dunára a hajó, majd visszatérte után a kisvasúttal vissza lehet térni Keselyűsbe. Mindez a kirándulás délután is megtehető a Keselyűsből 12.40 – kor induló kisvasút segítségével is.

Augusztus 22-én a vadászati szezon előtt egész napos programmal várja a pörbölyi Ökoturisztikai Központ a Gemenc és a vadászat iránt érdeklődőket. A rendezvény címét Széchenyi Zsigmondtól kölcsönözték, aki így fogalmazta meg hitvallását: >A „Vadászat”: vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás!...<

Már reggel 9 órától indulnak a programok. Vadászat szimulátor, akadályverseny, erdészeti és vadászati kiállítás, fotókiállítások, filmvetítés várják az érdeklődőket. Különleges gemenci ízélmény részesei is lehetnek a látogatók, hiszen Veszeli István, Helyes Norbert és Markos Mihály szakácsok titkai elleshetőek lesznek. Szabadtűzön készült hal- és vadételek mellett kemencés sült is kerül az erdei asztalra. Mindemellett a pontvadászat alkalmával lesz olyan különleges állomás, ahol műszerrel mérik a lopakodás során keltett zajt. Ezen a napon is lehet Keselyűsből délelőtt és délután is kisvasút segítségével eljutni a Duna partra, ahonnan sétahajó segítségével vízi kirándulás tehető, ezt követően a kisvasút a kiinduló állomásra visszaszállítja a kirándulókat.

Forrás: ForestPress