szarvasfarm bőszénfaPötyike, a szarvaslány nem kerülhet a fazékba, pedig nem fél a puskától, az embertől, a kutyától, sőt bárkinek rögtön barátkozó puszit nyal az arcára. A Zselic varázslatos erdejében, a bőszénfai Szarvasfarmon még megesnek ilyen csodák is.
A Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja, közismert nevén a Szarvasfarm több mint két évtizede működik Bőszénfán. Az 1300 hektáron elterülő birtok több mint 2300 vad: gímszarvas, vaddisznó, dámvad, muflon, őz élőhelye. Turistákat is várnak a kutatási programként létrehozott vadtenyésztési központba, akik a nagyvadak mellett háziállatokat – magyar szürke marhát, racka juhot, lovakat, szamarat, kecskéket és bivalyt –is láthatnak. Pontosabban néhány évvel ezelőtt szinte csak ezeket láthatták napközben, hiszen ilyenkor a vad az erdő rejtekében pihen. Ám hamar híre ment vidéken a Szarvasfarmnak, és egyre-másra érkeztek az új lakói, az erdőben talált elárvult őzgidák és szarvasok – meséli a farm ágazatvezetője, Nagy János, aki gyorsan hozzáteszi, hogy ez kapóra jött nekik. Egy ideig ugyanis el lehet hitetni a látogatókkal, hogy több száz vad lakja a területüket, ám ha mutatni egyet sem tudnak, bizony elmaradnak a vendégek.

Napjainkban azonban biztos a látvány és az élmény. A cumis üveggel etetett szarvasünők felnőve is keresik az ember társaságát, és kíváncsiságuk csillapíthatatlan. Pötyike, a 6 éves gímszarvaslány mellett egy másfél éves dámünő is verseng az emberek kegyeiért. Szenvedéllyel rágcsálja a ruhánkról lelógó madzagokat, cipzárhúzókat, sőt még a cipőfőzőnket is kioldja, belefúrja fejét a hátizsákunkba és elcseni az uzsonnánkat.

A népszerű gyermekmese legendás hőse, Bambi rokonai azonban már nem ilyen barátkozóak, még akkor sem, ha szintén cumis üvegből itták a tejecskét. Az őzek felnőve hamar visszavadulnak és féltőn őrzik területüket. Hozzájuk nem tudunk bemenni – még a gondozójukat is képesek agancsukkal megsebesíteni –, ám annál nagyobb öröm, ha felfedezzük őket a bozótos erdőrészben.

Hajnalban és szürkületkor páratlan látványt nyújt a szarvascsapat a dombtetőn. Rácsodálkozhatunk, hogy létezik hófehér dámvad is. Ha szerencsénk van még a Dávid-szarvast is megleshetjük. E Kínában őshonos jószágot kutatási céllal hozták ide. (Az állat kínai neve milu, s ma már csak állatkertekben él.)

Mókás látványt nyújt: farka olyan, mint a szamáré, lába, csülke, mint a szarvasmarháé, rövid fejéről, pici füléről pedig leginkább az egér jut eszünkbe. A monda szerint, miután a teremtő gondosan megalkotta az állatokat, összeöntötte a maradékot, és ebből lett a Dávid-szarvas.

Bőszénfán nem érdemes kihagyni a hajdani magtárépületben berendezett trófeakiállítást és az előre bejelentett csoportoknak kínált ínyenckedést. Persze ehhez tudnunk kell, hogy Pötyike és a többi barátunk sosem kerülhetnek a kondérba. A bográcsban és tárcsalapon sütött-főzött, erdei gombákkal és gyümölcsökkel megbolondított vadétel alapanyagát garantáltan csak kerítésen kívül elejtett vad szolgáltatja.

Infó

Megközelítés: Kaposvár és Szigetvár között a 67-es országútról.

Nyitva tartás: mindennap, bejelentkezéssel!

Árak: túra a farmon: 500 Ft/fő, kóstoló a helyi termékekből: 1200 Ft/fő.

Szállás, étkezés: Szarvasfarm Vadászháza

Információ: 36 (20) 977-6289 http://szarvasfarm.ke.hu

Forrás: NOL