nyúlterítékAPRÓVAD ÉLŐHELYEK FENNTARTÁSÁNAK TERMÉSZETVÉDELMI VONATKOZÁSAI. (Vadgazdálkodók és természetvédők együttműködési lehetőségeinek bővítése a biológiai sokféleséget növelő habitatstruktúráért)
A vadászati sajtó - csak úgy, mint az alföldi vadásztársaságok - a belvíz okozta kár mérhetetlen hatásairól számolnak be. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület véleménye ettől eltérően az, hogy habár sok területen megsínylette az apróvadállomány az elmúlt időszak belvízhelyzetét, az apróvad állomány drámai visszaszorulása döntően tájhasználati okokban keresendő - és a belvíz inkább már csak tetézi az egyébként is aggasztó helyzetet. Dr. Faragó Sándor „Élőhelyfejlesztés az apróvad-gazdálkodásban” c. tankönyvében szemléletesen mutatja be a habitatstruktúra szerepét és jelentőségét az élőhelyfenntartásban, és ez alapvetően befolyásolja mind az apróvad-gazdálkodás, mind a természetmegőrzés lehetőségeit, hiszen ezen élőhelyek számos védett faj élőközösségeire is közvetlen hatással vannak.

A szervező egyesület véleménye szerint ha az elmúlt években tapasztalt birtokösszevonások (nagybirtokszerkezet növekedése) nem lassul, és a táblaszerkezet, illetve általánosan a tájhasználati módok diverzitása nem növekszik, akkor belvíz ide, belvíz oda - az apróvad állomány ökológiai regenerációs képessége elméleti lesz, és ez a folyamat a természeti értékek megőrzése szempontjából is nyilvánvalóan negatív hatással lesz. Éppen ezért az egyesület célja, hogy a vadásztársaságok segítségét kérje (ahol sok esetben a nagy földtulajdonosok is érdekeltek), hogy közösen próbálkozzunk meg földhasználók szemléletformálásával, és egyben olyan szakmapolitikai érdekérvényesítéssel, amelynek végén talán az agrártámogatás-rendszerben olyan pozitív változás is bekövetkezhetne, ami elősegíti a jövőben a megfelelő élőhelystruktúrák kialakulását. Célunk a rendezvénnyel, hogy egy olyan szemináriumot szervezzünk, ahová a lehető legtöbb érdekeltet meghívunk a téma adott területéről (agrártámogatással foglalkozó szakpolitikusok, vadászok, természetvédők, vadásztársaságok, földhasználók, földtulajdonosok) a munka megindítása érdekében.

A szeminárium helye, ideje: Nimfea Egyesület, Fekete István Oktatóközpont, Túrkeve, Ecsegi u. 22., 2011. június 3-4-5.

Jelentkezés Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen regisztrációs lap kitöltésével lehetséges.

A rendezvénnyel kapcsolatosan bővebb információ: http://www.nimfea.hu/aktualis/110508.htm