muzsikál az erdőMátrai Művészeti Napok. A 2011. évben immár nyolcadik alkalommal szervezik meg a „Muzsikál az Erdő” Mátrai Művészeti Napok rendezvény sorozatot.

A programok a Mátra erdőségeiben 10 helyszínen valósulnak meg, 2011. július 2-től július 10-ig,  9 napon keresztül a Mátra lábától Galyatetőig.
– Kivisszük az embereket az erdőbe. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket – vallja Szabó Lajos erdőmérnök, a „Muzsikál az erdő” főszervezője.
A mai felgyorsult világunkban nap mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. Most létrejött egy összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangoljuk rá magunkat a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben, és közben hagyjuk szabadon szárnyalni lelkünket!  A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő, pedig abban, hogy a művészetek valóban megérintsék az embereket – állítja Szabó Lajos.

– A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze komolyzenei koncertekkel.
Ez nem egy valóság-show-s hatásvadászat – hangsúlyozta a főszervező. - Bár az egész programsorozat  szórakoztató jellegű, mégis a valódi értékeket erősíti. A zene és az erdő  ilyen közös megjelenése  egyedülállóvá teszi a rendezvényt országosan is. A záró rendezvényen  elhangzik a „Muzsikál az Erdő” fanfár a három hegycsúcsról.
A programok megvalósításában több mint 300 zenész, művész, erdész, önkormányzati vezető vesz részt. Ez mindenképpen egy példamutató összefogásnak tekinthető a közös célok eléréséért – emelte ki Szabó Lajos.

A rendezvény lehetőséget nyújt a térség művészeinek, valamint fiatal tehetséges művészeinek a bemutatkozására.
A Mátrai művészeti napok jellegzetes programjai: erdei koncertek, erdei kirándulások erdészek vezetésével gasztronómiai programok (borkóstoló), falusi vendéglátás, képzőművészeti kiállítások, népzene, ismertterjesztő előadások, tájfutóverseny, teljesítménytúra, tájékozódási túra verseny.
A szervezők több ezer ember részvételére számítanak. Elsősorban a helyi lakosságra, családokra, üdülőkre, gyerekekre, minden érdeklődőre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a „Muzsikál az erdő” rendezvényt.
Fontos élményt jelentenek a koncerteket követő kötetlen beszélgetések, ismerkedések.

A részletes program és egyéb információk a www.muzsikalazerdo.hu weboldalon.             

Forrás: ForestPress