országos vadásznapAranyérmes trófeák az érseki kincstárban. Megtisztelő feladat előtt áll Bács-Kiskun megye vadásztársadalma: szeptember 10-én, Kalocsán rendezik az országos vadásznapot.
- Kevesebb mint két hónappal a jeles esemény előtt kijelenthetjük, hogy célegyenesben járunk az ünnep szervezésével. De nemcsak a vadásznap előkészítésével foglalkozunk, hanem a megelőző, a nagy szeptemberi seregszemléhez kapcsolódó rendezvényekre is összpontosítjuk erőnket. Augusztus 27-én lesz a megyei vadásznapi lóverseny Tiszakécskén, az Árkusi lőtéren, ugyanott tartjuk szeptember 3-án az országos vadásznapi lóversenyt. Szeptember 4-én, délelőtt 11 nyílik a Kalocsai Galériában a „12 vadász-festő 100 vadászfestménye" című kiállítás, mely egész szeptemberben nyitva áll a látogatók előtt. A vadásznapon is látogatható lesz a kalocsai érseki könyvtár és az érseki kincstár, ahol a szokásos kiállítási tárgyakon kívül ezen a napon a legszebb, Bács-Kiskun megyei aranyérmes vadásztrófeák is megtekinthetők - tájékoztatott terveikről dr. Mészáros Attila, a vadászkamara és a vadászszövetség megyei elnöke.
A vadászok az ünnepi előkészületekben sem feledkezhetnek meg az erdőkről, a mezőkről. A kánikulai időjárásban mire kell leginkább figyelniük?

Mindenekelőtt a közúti forgalomban részt vevők figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy július közepétől augusztus közepéig üzekednek az őzek, ezért várható, hogy abban az időszakban jóval gyakrabban keresztezik a műutakat, tehát ajánlatos figyelmesebben vezetniük az autósoknak, motorosoknak. A vadgazda nagyon fontos teendője a nyári melegben a vadon élő állatok számára az ivóvíz biztosítása. Úgy látjuk, hogy az időjárás viszontagságai ellenére az apróvad, például a mezeinyúl szaporulata jó, a fácáncsaládokat aratás után, a tarlókon tudjuk majd jó becsléssel számba venni - bocsátotta előre dr. Mészáros Attila.

A vadászok örökké fiatalok
ÁLLÍTÓLAG a vadászok sosem öregednek meg. Jó szellemi és fizikai egészségüket főleg a sportnak, a természetjárásnak köszönhetik. Börcsök András nemrég töltötte be 80. életévét. A '80-as években helyi vadásztársaival szervezte újjá a Bugaci Aranykalász Vadásztársaságot, melynek ma is elnöke. Még 2-3 évet szán az elnökségnek, azután csak vadászni jár. Illetve gondoskodni a vadról - Engem nem a vadhús, a puska vonz a vadászathoz, hanem a vadgazdálkodás. Etetem, itatom az állatokat, örülök, ha jó állapotban vannak. A vadászat a jó társaságért való. Szeretek a cimborákkal beszélgetni, bolondozni - foglalta össze hobbija értelmét Börcsök András. Hosszú életet kívánunk neki.

Forrás: Petőfi Népe