muzsikál az erdőIdén kilencedik alkalommal tartják meg a Muzsikál az erdő Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit június 30. és július 8-ika között.
2012-ben igazi sztárok a föllépők sorában: Lajkó Félix és Illényi Katica Az Operaházban tartott sajtótájékoztatón Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára köszöntőjét követően Szabó Sipos Máté üdvözölte a megjelenteket Ókovács Szilveszter, az operaház kormánybiztosa nevében. A művész elmondta, hogy egy kicsi mátrai faluban vagy az erdő közepében elhangzó koncert is van olyan fontos a zenekedvelő közönség számára, mint egy operaházi rendezvény, a zenekultúra terjesztése, a zene közvetítése szempontjából.

Zenészként már öt éve vesz részt az Egri Szimfonikus Zenekarral a művészeti napok zárórendezvényén. Nem tud ehhez fogható hasonló rendezvényről sem itthon, sem külföldön, ahol ennyi település bevonásával, a zene és a természet összekapcsolásáról szólna. Örömmel nyugtázta, hogy egyre több olyan föllépő művész szerepel, akik évről évre visszatérnek. Ebben az évben a zárókoncerten Illényi Katica föllépését foglalják keretbe zenéjükkel.

Végezetül hozzátette, aki még nem volt szabadtéri, erdei koncerten, annak feledhetetlen élmény lesz, miként neki is az volt, amikor először zenélt a természetben: a muzsikálásba bekapcsolódtak a madarak, s ez nem, hogy nem volt zavaró, hanem ellenkezőleg, gazdagította a zenei varázslatot. Mindenkit bíztatott, hogy jöjjön el, és maga is élje át ezt csodát.
Lomniczi Gergely emlékeztetett, hogy a zene kiváló kapocs az ember és a természet között. Az ember és a természet világa egy és ugyanaz. Ez a két világ nem csak a környezetszennyezés és a természetpusztítás okán kapcsolódik össze, hanem a természet képes befogadni a jó kezdeményezéseket, az emberi kultúrát is. Ez a rendezvény is segít a múlt és a jelen összekapcsolásában, a kilencedik Muzsikál az erdő rendezvény évében ünneplik az erdészek a szakmai folyóiratuk, az Erdészeti Lapok 150 éves évfordulóját.
Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat és a főszervező, Szabó Lajos kapta a Nógrád megyei Príma díjat.

Virágzó kislevelű hárs ágakkal köszöntötte a megjelenteket Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvénysorozat ötletgazdája és főszervezője.
Hangsúlyozta, hogy a Muzsikál az erdő céljai kilenc év után is változatlanul időszerűek: olyan szabadidő eltöltési mód biztosítása, ahol jelen van az erdő és a zene együtt. Felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos, fenntartható életmódra, mindezt a zene, a művészetek és az erdő közvetítésével.

Forrás: ForestPress