Sample ImageHáziállatainkra is veszélyt jelentenek a kullancsok, és a szúnyogok egyes alfajai is. A kullancsoknak kedvenc portyázó helye a erdők és aljnövényzetben gazdag tisztások, parkok. Ma már szerencsére kaphatóak olyan védőszerek, amelyek tartós védettséget nyújtanak kutyáink számára. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása és a viszonylag rövid ideig tartó téli fagyok miatt kitolódott a kullancsok és más élősködők aktív időszaka. Ma már az enyhébb téli hónapokban is megjelennek az első portyázók. Nem csupán azok az állatok vannak veszélyben, amelyeket erdei sétára visznek a gazdik, hiszen kertekben, zölddel övezett játszótereken és parkokban éppen úgy megtalálhatóak az élősködők.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Számos kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, amely az agyvelőgyulladást előidéző vírus. A babéziózis a kutyákra ugyancsak nagyon veszélyes. Ez az egysejtű parazita Egy vérélősködő, a vörösvértestek szétesését okozza.

Elsőként jelentkező tünetei a bágyadtság, a vöröses-barnás színű vizelet, a láz és a sárga szájnyálkahártya. A tünetek felismerése esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a fertőzés súlyosabb esetben sárgasághoz, máj- és vesekárosodáshoz, akár még elhulláshoz is vezethet.

Hogyan védjük kutyánkat?

hogyan védjük kutyánkatMint minden fertőző betegség esetében, a külső élősködőknél is a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. A Lyme-kór esetében létezik védőoltás, viszont a babéziózis ellen úgy tudunk védekezni, ha igyekszünk megakadályozni, hogy kullancs jusson a kutyába.

Számos jobbnál jobb, különböző elven működő szer létezik ma már a piacon, amelyeket két nagy csoportba tudunk osztani.
1. Az úgynevezett spotonok, kis mennyiségű, folyadék természetű anyagok, amelyet az állat bőrére kell csepegtetni, általában 1 hónapig védenek kullancsok ellen.
2. A nyakörvek 5-7 hónapig nyújtanak védelmet, azonban fontos, hogy folyamatosan kell viselnie az állatnak. A Scalibor gyógyszeres nyakörv például kullancsok, dalos szúnyog alfajok és lepkeszúnyogok elleni védelemre szolgál. A nyakörv teljes hatékonyságát a felhelyezés után egy héttel éri el, ezért, ha az állatok fertőzött helyre kerülnek, akkor a nyakörvet, ezt megelőzően egy héttel kell feltenni rájuk.

A védekezést nem lehet elég korán kezdeni, van olyan spoton, amelyet már 2 hetes kortól lehet adni, illetve olyan nyakörv, amely már 7 hetes kortól alkalmazható. A kullancsok általában tavasszal és ősszel támadnak, jelentőségük a téli hidegben és a nyári melegben csökken, de a mai változó éghajlati viszonyok miatt egész évben tanácsos a védekezés.

Lényeges, hogy mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, amikor készítményt választunk, s csak olyat válasszunk, amit állatorvosnál vagy állatpatikában ajánlanak nekünk, hiszen ezeket elfogadott gyártók forgalmazzák.

Külföldi nyaralás kutyával

Külföldi utazások során nem csak az emberek, hanem az őket vakációjukra elkísérő házikedvencek is ki vannak téve a fertőzésnek. A gazdikat felelősség terheli. Ugyanis hiába kapott meg kutyánk minden szükséges védőoltást és hiába tökéletesen egészséges, szervezete, immunrendszere nincsen felkészülve a más égövön – elsősorban mediterrán éghajlaton - megtalálható parazitákkal és élősködőkkel szemben. Létezik ugyanis egy igen veszélyes, akár végzetes kimenetelű betegség, a leishmaniosis, amely elsősorban a külföldi utazásra magunkkal vitt kutyáinkat fenyegeti.

Mi a leishmaniosis?

Kutyákra nézve az egyik legnagyobb és legreálisabb veszélyt jelentő betegséget egy alig néhány milliméteres, szabad szemmel alig észrevehető kis rovar, a lepkeszúnyog (Phlebotomus perniciosus) jelenti. Ezek a paraziták egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket a vérszíváskor visznek be a kutya szervezetébe (Kb. 500 szúnyogfaj létezik, de csak 37 közvetíti a Lesimaniat). Ismertető lehet, hogy egy méter magasan repülnek, “szőrös” a szárnyuk, csípésük sokáig viszket A betegséget egyébként bizonyos kullancsfajok is terjesztik. (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus).

A leishmaniosist terjesztő szúnyogok és kullancsfélék (illetve a bennük élő és a kórt okozó egysejtűek) elsősorban a mediterrán éghajlatú területeken élnek, pl. a Földközi tengert ölelő országokban, Latin-Amerikában (Argentína, Mexikó), de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, Kínában, sőt még Svájcban vagy Franciaországban is.

Mit okoz a leishmaniosis?

Az állatokon szimmetrikus vagy helyi szőrhiány mutatkozik a fülön, a szemkörnyéken és a farkon. Az orrháton száraz, pikkelyes hámló terület, a mancsokon, fülkagylón fekélyes bőrgyulladás jelenik meg. A betegség jellemzője a fokozott körömszaru-képződés. Az igazi veszély, hogy a kórfolyamatokban képződő és a vérben keringő immunkomplexek lerakódnak a belső szervekben, és vese-, ér-, izület- és szemkárosodást okozhatnak.

A betegség egyébként zoonosis, azaz ember is elkaphatja a kutyáktól. Dum-dum fever, kalaazar, keleti fekély néven is emlegetik azt a kórt, amitől a világon 12 millió ember szenved. Leismaniában, évente 1-1,5 millió új fertőzést regisztrálnak.

A megelőzés a legjobb orvosság

A kutyára veszélyt jelentő leishmaniosis-szal szemben létezik hatékony ellenszer, amely a betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. A speciálisan lepkeszúnyogok és kullancsok távol tartására és csípésük elleni védelemre kifejlesztett nyakörvvel legalább féléves védelmet biztosíthatunk kedvencünk számára. A már említett Scalibor gyógyszeres nyakörv különlegessége a hatóanyag-felszabadulás módja: a deltametrin folyamatos utánpótlás mellett, közvetlenül a kutya szőrzetére kerül ellentétben a hagyományos „bolhanyakörvekkel”, amelyek hatóanyaga párolgás útján szabadul fel, így jelentős része a levegőbe kerül.

A szagtalan nyakörvet az utazás előtt 10-14 nappal kell a kutyára tenni. Használata során kerülni kell az állat samponnal vagy szappannal történő lemosását, de a fürdés, pancsolás megengedett a kutyák számára. A hatóanyag az emberre és a melegvérű állatokra ártalmatlan, kisgyerek, vagy kiskutya közelében is használható.

Forrás: NGO