a legtöbb baleset esésből származikAz Ohio Állami Egyetem munkatársai szerint a közvélekedéssel ellentétben a legtöbb vadászbalesetet nem eltévedt golyók, hanem esések okozzák. Ezek közül a komolyabb sérülések közül is a fákon felállított lesek okozzák a legtöbb bajt, ugyanis innen esnek le leggyakrabban a vadászok.

A kutatók összesen 130 vadászattal kapcsolatba hozható sérülést elemeztek - ezeket a betegeket az elmúlt 10 év során látták el két nagyobb ohiói kórházban. Kiderült, hogy a balesetek 50 százaléka esés miatt következett be, és a sérültek 92 százaléka egy fán felállított lesről zuhant le - írja az American Surgeon.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a lőtt sebek az összes sérülés 29 százalékát tették ki, a kábítószer és az alkohol befolyásoltsága alatt történt különféle balesetek pedig kevesebb, mint 10 százalékot.

Különösen aggasztó, hogy a sérülések 81 százalékánál műtétre is szükség volt, és hogy az esések 59 százaléka töréssel végződött. A szakemberek szerint azért ilyen gyakori a fára épített magaslesen történt baleset, mert a vadászok szinte soha nem használnak biztonsági hevedereket.

Forrás: OrientPress Hírügynökség