hiénaA kutatók megfigyelték, hogy a foltos hiéna kifejezetten szociális lény, barátait ugyanis csoportos tevékenységek során szerzi.
A nőstények az üdvözlő ceremóniák alkalmával alaposan megnézik és körbeszaglásszák egymást, és csak ezután indulnak vadászni - ez a furcsa szokás úgy tűnik, hogy erősíti a baráti kötelékeket egy-egy kockázatosabb 'küldetés' előtt.

A foltos hiénák (Crocuta crocuta) leginkább Kenyában terjedtek el, és csapataikra jellemző, hogy a nőstények uralkodnak bennük. Éppen ezért a női egyedeket tanulmányozták az amerikai kutatók is dr. Jennifer Smith vezetésével. Eredményeik az Animal Behaviour című folyóiratban jelentek meg.

A kutatók elmondták: mivel a kacagó hiénákként is emlegetett állatok saját területeiken a tápláléklánc tetején állnak, így nagy a versengés a prédákért - emiatt van az, hogy az egy területen élő állatok legtöbbször egyedül vadásznak. Ha azonban a territórium megvédése vagy egy nagyobb vad elejtése a cél, koalícióba tömörülnek.

Ez a folytonos elkülönülés, majd újraegyesülés az oka annak, hogy az üdvözlő ceremóniáknak ennyire fontos szerepe van a hiénák életében. A szaglászás és a szemrevételezés ugyanis megerősíti a szövetségüket, így tudják majd, hogy a veszélyes feladat elvégzése közben is számíthatnak a másik segítségére annak ellenére, hogy lehet, hogy már hónapok óta nem is látták egymást.

Forrás: OrientPress Hírügynökség