kakukkA kakukk azért fejlesztett ki a karvalyéhoz hasonló tollmintázatot, hogy elijessze azokat a madarakat, amelyek fészkébe tojást készül rakni - állapították meg brit kutatók.
Eddig is egyértelmű volt a kakukk és a karvaly tollazata közti hasonlóság, a Cambridge-i Egyetem kutatása azonban elsőként mutatta ki, hogy az egyezés milyen hatással van azokra a gazdamadarakra, amelyek fészkébe a kakukk belecsempészi tojását, illetve amelyekkel felnevelteti fiókáját.
Egy korábbi kísérlet során megfigyelték a kutatók, hogy a széncinegék és kékcinegék ugyanolyan mértékben féltek a kakukktól, mint a héjától - magyarázta Justin Welbergen, a kutatás vezetője a BBC hírportálja szerint (www.bbc.co.uk).

Mivel a cinegék nem tartoznak a kakukk gazdamadarai közé, nincs okuk arra, hogy féljenek tőle. Welbergen ezért feltételezte, hogy a kakukk kinézete talán a gazdamadarak elijesztésére alakult ki. Hogy bizonyítsa ezt, kollégáival kitömött kakukkokat és karvalyokat helyezett el a kakukk egyik kedvelt gazdamadara, a nádirigó fészke mellé. Mivel a legszembetűnőbb hasonlóság a két faj között a hasoldal csíkozása, a kutatók a preparátumok egy részénél fehér ruhával fedték le azt.
A nádirigók kevésbé voltak hajlandóak fészkük közelébe menni, ha a kitömött madár hasi oldala csíkozott volt. Ha azonban a csíkozást eltakarták, hajlottak arra, hogy rátámadjanak a betolakodóra. A kutatók szerint ez egyértelműen bizonyítja: a karvalyálca segít a kakukknak, hogy hozzáférjen a nádirigó fészkéhez, és beletojja tojását.
Az eredmények csupán egy szeletkéjét képezik a kakukk és gazdamadarai közt zajló evolúciós versenyfutásnak. A rafinált madarak ugyanis gazdamadaraikéval szinte teljesen megegyező színű tojásokat raknak azok fészkébe, és nemrég arra is fény derült, hogy a kakukkfiókák még a gazdamadár fiókáinak hangját is utánozzák.

Forrás: MTI